Лятото вече е тук, а това означава, че клубния футбол официално помаха за чао на сезон 2017/2018. И макар всички погледи в момента са приковани към идното световно в Русия, почти всеки футболен фен с нетърпения очаква новия сезон на Висшата Лига на Англия. Става дума за едно от най-добрите първенства по футбол в света, в което всяка година се изсипват милиарди за трансфери, като по английските терени се подвизават едни от най-добрите футболисти.

През вече изминалия сезон във Висшата Лига станахме свидетели на много рекорди и страхотни двубои. Манчестър Сити все пак вдигна големия трофей, като гражданите определено бяха над всички през този сезон. Отбора на Пеп Гуардиола до такава степен доминираше в първенството, че в крайна сметка Сити завършиха с актив от 100 точки (рекорд за английското първенство), 106 отбелязани гола (отново рекорд), оставяйки на цели 19 точки втория в класирането, градския съперник Манчестър Юнайтед.

Юнайтед от друга страна изпитваха затруднения през целия сезон, като особено в началото му бяха изключително колебливи. Все пак Жозе Мауриньо успя да въведе ред в отбора, което все пак осигури престижното второ място в крайното класиране. Със сигурност обаче се очакваше повече от този отбор, особено в Шампионската Лига, където те отпаднаха безславно от Севиля във фазата на елиминациите. Дори и привлечения през Януарския трансферен прозорец от Арсенал, Алексис Санчес не можа да помогне на своя нов отбор да избегне резила.

И макар в последните няколко години съперничеството между тези два враждуващи отбора да е дирижирано от Сити и техните успехи, Ман Юнайтед остава един от най-титулуваните отбори на острова. Ако говорим за коефициенти и шансове за победа в предстоящия сезон 2018/2019 обаче, то нещата са красноречиви. Факт, е че залозите и през идния сезон на висшата лига остават примамливи, като логично най-добър коефициент за победил има тима на Ман Сити (1.57), докато далеч назад е втория Ливърпул с 8.00, докато Юнайтед е чак на трето място с коефициент от 8.00.

 

Дали обаче това означава, че Ливърпул ще може да се противопостави на отбора воден от Гуардиола, в борба за титлата? Имайки предвид феноменалната игра на мърсисайдци в Шампионска Лига тази година, то това със сигурност е възможно. С играчи, като невероятния Мо Салах, Роберто Фирмино и Садио Мане, то атакуващата мощ на червените от града на Бийтълс е достатъчна за да срази всяка противникова защита.

Нека само си припомним как отбора на Юрген Клоп буквално стъпка коравия тим на Рома на Анфийлд с 5:2, в мач от полуфиналите на ШЛ. А този отбор на Рома не позволи на Барселона да отбележи гол в онзи легендарен мач реванш игран в Рим и спечелен от вълците с 3:0. Това говори достатъчно за нападателната сила на Пул.

Все пак, през идния сезон 2018/2019 ще има и други отбори, които ще се опитат да се докоснат до титлата, като освен амбициозния тим на Тотнъм, големите Челси и Арсенал също ще търсят възраждане. Който и да стане шампион обаче, конкуренцията ще е убийствена, а това може само да радва всички неутрални фенове, които ще могат да се насладят на футбол на най-високо ниво.