Световният №1 Рафаел Надал постигна безапелационна победа срещу Хуан Мартин дел Потро и се класира за 11-ия си финал в "Ролан Гарос". Десеткратният шампион в Париж даде само седем гейма на аржентинеца и имаше нужда от 2.14 часа за успеха с 6:4, 6:1, 6:2.

В опит да спечели 11-ата си титла от "Ролан Гарос" и общо 17-а от Големия шлем Надал ще се изправи срещу Доминик Тийм. Австриецът стигна до първия си голям финал след победа в три сета срещу сензацията на турнира Марко Чекинато.

Надал и Дел Потро изиграха много оспорван първи сет, който продължи един час. Аржентинецът имаше доста шансове в него, но испанецът показа безупречна игра в ключовите моменти.

Дел Потро имаше цели шест точки за пробив в първата част. При 4:4 аржентинецът поведе с 40:15 при сервис на Надал. Той обаче беше прекалено пасивен, стоеше далеч от основната линия и позволи на испанеца да спаси и двата "скрити" сетбола.

Лидерът в световната ранглиста измъкна подаването си, след което се възползва при една от двете си възможности за пробив и сложи край на сета.

Спечелването на първата част се оказа повратен момент в мача. Надал пое пълен контрол върху играта, а Дел Потро не успяваше да следва темпото на испанеца, за да го притисне.

След като допусна само девет непредизвикани грешки в първия сет срещу осем за Надал, във втория и третия аржентинецът направи 23, а испанецът - едва 11. Дел Потро получи само един шанс в подаванията на световния №1 в тези два сета. Испанецът имаше седем и реализира четири - два във втория и два в третия.

Надал записа десета победа в 15-ия си мач с Дел Потро. Това беше втората им среща на червени кортове, като първата отново беше в Париж - през 2007 г., когато испанецът се наложи с 7:6, 6:3, 6:2.

Финалът на турнира е в неделя. Десеткраният шампион в Париж има шест победи и три загуби срещу Тийм. Австриецът обаче се превърна в най-голямата заплаха за испанеца през последните три години.

Двамата изиграха два мача през 2018 г. и размениха по една победа. Надал спечели с 6:0, 6:2 в четвъртфиналите в Монте Карло. Австриецът спечели със 7:6, 6:3 в четвъртфиналите в Мадрид, за да сложи край на историческата серия на испанеца от 50 поредни спечелени сета на червени кортове.

Преди година двамата отново се срещнаха в Париж. Това се случи в полуфиналите, когато световният №1 спечели с 6:3, 6:4, 6:0.

Надал ще преследва 79-а титла в 115-ия си финал в турнирите на АТП. Тийм ще играе 17-и финал в търсене на 11-а титла.

Дел Потро си тръгва от Париж с изравнено най-добро постижение. Той достигна до финалната четворка девет години след първия си полуфинал на червените кортове във френската столица. В понеделник той ще се изкачи до четвъртото място в света, с което ще изравни най-доброто си класиране.

Дневник