Мъжкият национален отбор по волейбол остава с отрицателен баланс в Лигата на нациите, след като записа загуба от Италия с 1:3 (23:25, 19:25, 25:21, 19:25). Възпитаниците на Пламен Константинов не успяха да задържат инерцията от победата над Япония и срещу Италия не бяха на висота. В решителните моменти волейболистите направиха много грешки, което доведе до петата им загуба. След осем мача България има три победи.

Николай Учиков реализира 18 точки за България, а Николай Пенчев и Валентин Братоев по 13 и 12, но това не помогна загубата да бъде избегната. За Италия най-резултатен беше Филипо Ланца с 18, а диагоналът Габриеле Нели добави 15.

В неделя българският отбор ще се изправи срещу световния шампион Полша в 5.10 часа българско време.

След успеха над Япония в петък Пламен Константинов заложи на същия състав. Италия, който беше с положителен баланс в Лигата, игра без двете си големи звезди, които получиха почивка за турнира в Азия – Иван Зайцев и Османи Хуанторена.

Италианците започнаха по-съсредоточено мача и бързо натрупаха преднина 5:1. Българският тим обаче взе прекъсване и се организира, макар при първата техническа пауза да имаше изоставане от три точки. След това геймът беше много по-оспорван, като никой отбор не успя да се откъсне с повече от точка напред.

При второто прекъсване Италия водеше с 16:15, но и след него резултатът се движеше точка за точка. Българският тим успя да изравни при 21:21 с хубава атака на Николай Учиков, но въпреки това Италия съумя да вземе гейма. При 24:23, прекрасно вдигане на Симоне Джанели с една ръка към Анцани позволи на центъра да завърши.

Във втория гейм България започна с много по-голямо самочувствие и настроение, макар че Пламен Константинов не направи нито една промяна. Резултатът се движеше точка за точка до втората техническа пауза, когато италианците успяха да поведат с две.

Бързите топки към Габриеле Нели се оказаха нерешима задача за българите, а в защита италианцит есъщо показваха добра игра. Разликата започна да се увеличава и в крайна сметка италианският отбор завтори втората част с 25:19.

В третия гейм ситуацията не се промени драстично, като през цялото време Италия водеше. И при двете технически прекъсвания съперникът на България имаше преднина от една точка. След втората пауза обаче волейболистите на Пламен Константинов успяха да обърнат развоя и поведоха с 20:17.

Дори и това не пречупи италианците, които на свои ред изравниха след силни изяви на Филипо Ланца. Обратите обаче продължиха и България реализира няколко поредни точки, след което стигна до успех в гейма – 25:21.

В четвъртия гейм българският отбор започна добре, но след първата техническа пауза изгуби ритъм и това позволи на Италия да се откъсне решително. "Скуадра адзура" натрупа преднина от пет-шест точки, която умело се поддържаше в края.

Италия затвори мача с 25:19 след нови добри действия при мрежата.

Дневник