Голдън стейт уориърс" приключи по безапелационен начин серията с "Кливланд кавалиърс" и защити титлата си Националната баскетболна асоциация (НБА). Шампионите се наложиха със 108:85 и спечелиха финалите с 4:0 победи.

Двата отбора се срещнаха в спора за титлата за четвърта поредна година, а "воините" записаха трети успех срещу "кавалерите". Единственото им поражение беше през 2016 г., когато Леброн Джеймс и компанията направиха исторически обрат от 1:3 до 4:3.

Стеф Къри отбеляза 37 точки, а Кевин Дюрант записа трипъл-дабъл и беше избран за най-полезен играч във финалите. Дюрант се отличи с 20 точки, 12 борби и десет асистенции и спечели отличието за втора поредна година.

Това е първият приключил в четири мача финал от 2007 г. Тогава на игрището отново бяха "Кливланд" и Леброн Джеймс, които не успяха да спечелят нито една победа срещу "Сан Антонио спърс".


Джеймс, който докара собственоръчно "кавалерите" до финала, завърши серията с "Голдън стейт" с 34 точки, 8.5 борби, 10 асистенции средно на мач. Неговите усилия обаче очаквано не бяха достатъчни срещу изключителния състав на "воините".


"Нямам никаква идея на този етап", каза Джеймс, попитан дали е изиграл последния си мач за "Кливланд".

"Винаги съм правел едно нещо - да седна и да обсъдя ситуацията със семейството ми. Семейството ми има огромна роля в решенията, които взимам за кариерата си. Така ще бъде и занапред", допълни Джеймс.

Той завърши тазгодишните плейофи със 748 точки, като остана само на 11 от рекорда на Майкъл Джордън от 1992 г.

Джеймс изигра осмия си пореден финал в НБА и общо девети в кариерата. Той остава с три шампионски пръстена - два с "Маями хийт" през 2012 и 2013 г. и един с "Кливланд" от 2016 г., когато донесе първа титла за града от Охайо.

В мач №4, който може да се окаже и последния му в "Кливланд", Джеймс отбеляза 23 точки, направи осем асистенции и взе седем борби. След срещата той заяви, че най-вероятно има фрактура в ръката, която е получил още в първия двубоя от финалите.

"Кливланд" се надяваше да отложи празненствата в Оукланд и да запише поне една победа, но шампионите не позволиха това да се случи. Те започна вихрено мача и бързо отвори двуцифрена разлика, която се поддържаш до края на първата четвърт. "Кливланд" заигра по-добре във втората част и дори успя да обърне резултата при 39:38.

Шампионите обаче бързо си върнаха контрола върху мача. Те се оттеглиха на почивка с аванс от девет точки, а през второто полувреме продължиха да увеличават разликата. В последната четвърт разликата достигна 28 точки, преди домакините да намалят малко от пасива си.

Къри отбеляза седем тройки от 15 опита и общо 12 от 27-те си стрелби. Към точковия си актив той добави шест борби, четири асистенции, три чадъра и три откраднати топки. Градът обаче отново се размина с наградата за най-полезен играч.

Kъри беше най-резултатен за своя отбор в три от четирите мача във финалите. В гласуването за MVP той отстъпи с 4:7 гласа на Дюрант, който завърши финалната серия с 28.7 точки, 8.2 борби и 7.5 асистенции средно на мач.

Дневник