Симона Халеп направи невероятен обрат срещу Слоун Стивънс и грабна титлата в женския финал на "Ролан Гарос". Световната №1 се справи в много трудна ситуация, но пречупи американката с 3:6, 6:4, 6:1 след 2.04 часа с шампионката от US Open.

След два загубени финала в Париж (2014 г. от Мария Шарапова и 2017 г. от Йелена Остапенко), румънката триумфира с купата "Сузане Ленглен". Титлата е първа за Халеп от големия шлем, като освен двете загуби на "Ролан Гарос", тя имаше поражение и във финала в Australian Open в началото на годината.

Румънката печели титлата в 32-ото си участие в турнири от Големия шлем. В историята само седем тенисистки са се нуждаели от повече турнири, за да спечелят своя първи трофей. Успехът ѝ при дамите идва 10 години след този при девойките, по този начин тя е шестата, която триумфира и в двете възрастови групи.

Халеп завърши мача със 75% вкаран първи сервис и спечели 61% от точките. Румънката беше много уверена при мрежата, където спечели осем от десетте точки, тя завърши с 18 уинъра и 26 непредизвикани грешки. При Стивънс победните удари бяха 16, а непредизвиканите грешки 39.

"Невероятно е, това е момент, за който мечтаех толкова много време и още не мога да повярвам. Още откакто започнах да играя тенис исках да взема титла от Големия шлем. Специално е, че първата ми титла идва точно в Париж, на "Ролан Гарос", това е специално място за мен", каза Халеп.

Тя обясни, че в последния гейм вече си е дала сметка, че печели и буквално не е можела да диша на корта.

"Дори, когато изоставах с един сет не спирах да вярвам и най-вече да се боря. Казах си, че не трябва да се оставям на негативните емоции и мисля, че това се оказа ключово", добави румънката.

Финалистката Стивънс поздрави Халеп, която я победи и открои класата на румънската тенисистка.

"Последните две седмици бяха изумителни за мен, макар и да не спечелих трофея, който искам не съжалявам за нищо. Поздравления за теб Симона и за твоята първа титла от Шлема, ето че вече сме равни. Никога не е срамно да загубиш от №1 в света", каза американката.

Въпреки загубата Стивънс се изкачва до №4 в световната ранглиста. В момента тя е и първа ракета на САЩ.

Стивънс започна много добре мача и впечатли с движението си по корта. Американката беше стабилна при сервис геймовете си, докато Халеп имаше доста по-големи трудности да вземе своето подаване. В четвъртия гейм това се затвърди с пробив, който Стивънс успя да реализира.

Този момент се оказа ключов в сета и американката нямаше никакви проблеми да поддържа разликата. Тя затвори първата част след 42 минути с 6:3 и си осигури предимство в мача.

Стивънс вкара 71% от първия си сервис и спечели 17 от всичките 22 разигравания при него. При Халеп процентът беше доста по-нисък – 62% вкаран сервис и само 56% на спечелени точки.

Шампионката от US Open използва инерцията и влезе ударно във втория сет. Тя започна с пробив, след което го затвърди, за да поведе с 2:0 срещу Халеп. Румънката обаче отговори на свой ред и спечели три поредни гейма.

Световната №1 реализира пробив в четвъртия гейм, при това без да даде на Стивънс да реализира точка. След това румънката затвърди пробива си, отново на нула.

Румънката реализира още един пробив, с което увеличи серията си от поредни геймове на четири и поведе с два. Без никаква логика обаче тя допусна нов срив, от който Стивънс се възползва много бързо.

Десетата в световната ранглиста върна пробива на свой ред, след което го затвърди, изравнявайки резултата – 4:4.

Обратът в сета стана факт след нов сервис гейм на сметката на румънката и трети пробив, който тя реализира. Халеп затвори сета с 6:4, след като беше много по-стабилна от съперничката си.

Стивънс направи една двойна грешка срещу нула на Халеп. Румънката стабилизира много продаването, след като вкара 80% от първия си сервис и спечели 58% от точките. Основната разликата беше в по-лошото представяне на Стивънс, която вкара 82% първи серивс, но спечели само 43% от точките при него (10 от 23).

Драматичният развой на втория сет доведе до много негативни емоции за Стивънс, която изпусна преимуществото си. Халеп не чакаше втора покана и много бързо се възползва. Тя взе третия сет само за 38 минути, като поведе убедително с 5:0. Стивънс успя да отговори само с един гейм на сметката си, но изненада нямаше, като Халеп затвори мача с 6:1.

Дневник