Себастиан Фетел ще стартира от полпозишън в Гран при Канада, седми кръг от сезона във Формула 1. Германският пилот на "Ферари" се представи страхотно в квалификацията на пистата "Жил Вилньов" и изпревари с 93 хилядни от секундата Валтери Ботас. Четирикратният световен шампион наруши хегемонията на Макс Верстапен на канадското трасе от началото на уикенда, след като показа завидна скорост.

Фетел спечели 54-и полпозишън в своя 207-и старт във Формула 1. Дотук през сезона той стартира пръв в Бахрейн, Китай и Азербайджан, но спечели единствено на пистата в Шанхай,

"В началото на уикенда имахме малко проблеми, но сега сме много силни. Харесвам това трасе и полпозишъна идва в точния момент. С всяка изминала обиколка се чувствах по-добре и още по-бърз", каза Фетел след квалификацията.

Германецът има само една победа на канадското трасе, където триумфира през 2013 г., докато още караше за "Ред бул".

Зад Фетел и Ботас се наредиха Макс Верстапен и Люис Хамилтън, който остана едва четвърти. Световният шампион не успя да продължи серията си на своята любима писта. Пилотът на "Мерцедес" има шест полпозишъна на трасето "Жил Вилньов", от които три поредни, но този път беше на над две десети зад Фетел.

"Не съжалявам за резултата си. Допуснах някои грешки, заради които нямаше как да съм по-напред. Мисля, че в състезателно темпо ще сме много по-конкурентни", каза Верстапен.

Кими Райконен и Даниел Рикардо ще потеглят от трета редица, докато местата до десети попълниха пилоти на "Рено" и "Форс Индия" – Нико Хюлкенберг, Естебан Окон, Карлос Сайнц и Серхио Перес.

Квалификацията започна драматично още преди официалния си старт, след като при излизането от бокса двигателят на Ромен Грожан гръмна. Французинът от "Хаас" нямаше шанс да продължи и отпадна преди началото.

От "Ферари" бяха много бързи в първата част и няколко пъти Кими Райконен и Себастиан Фетел подобряваха времената си. В крайна сметка след първите 15 минути двамата пилоти на Скудерията оглавиха класирането пред Хамилтън и Ботас и дуото от "Ред бул" Макс Верстапен и Даниел Рикардо.

Освен Грожан след първата част отпаднаха Маркус Ериксон, който се блъсна в една от стените, пилотите на "Уилямс" Сергей Сироткин и Ланс Строл, както и Пиер Гасли с "Торо росо".

За втората част от квалификацията очаквано "Ферари" и "Мерцедес" заложиха на средно твърдите смеси – ултрасофт. Темпото и на двата отбора беше много сходно, като Ботас завъртя обиколка за 1:11.514, а Фетел със само 10 стотни по-бавно. Двата водещи тима избраха да карат с по-твърдите гуми, с които да започнат неделното състезание.

От "Ред бул" заложиха на хиперсофт, което позволи на Макс Верстапен да постигне 1:11.472 минути. В самия край на втория сегмент Рикардо подобри постижението на съотборника си с 38 хилядни.

Люис Хамилтън обаче допусна сериозна грешка при спирането за един от завоите и блокира сериозно предната си лява гума, което унищожи и комплекта му. Дори и грешката обаче не застраши британеца, като разликата с останалите беше много голяма.

Участие в последната трета част на квалификацията не успяха да си гарантират Кевин Магнусен, Брендан Хартли, Шарл Леклер, Фернандо Алонсо и Щофел Вандорн.


При първите опити за бързи обиколки най-добре се представи Фетел, който записа тура за 1:10.776 минути. Той изпревари само с 81 хилядни Валтери Ботас, а Райконен беше далеч назад – на над три десети от секундата.

Хамилтън беше едва пети заради нова грешка при спиране, попадайки между пилотите на "Ред бул". Далеч назад бяха пилотите на "Рено" – Хюлкенберг и Сайнц, както и тези на "Форс Индия", които не записаха обиколки в началото.

При вторите излизания единствено Фетел и Макс Верстапен успяха да подобрят своите резултати. Германецът добави още 12 хилядни спрямо Ботас, докато пилотът на "Ред бул" се изкачи до третата позиция.

Неделният старт за Гран при на Канада е в 21.10 часа българско време.

Дневник