В своя първи финал в турнирите от Големия шлем Доминик Тийм ще опита да направи най-трудното нещо в тениса - да победи Рафаел Надал на "Ролан Гарос". 32-годишният испанец се протяга към 11-ата си титла на червените кортове в Париж, а 24-годишният австриец е последното препятствие на пътя му.

Двубоят започва в 16.00 часа българско време и ще бъде предаван пряко по "Евроспорт". Това ще бъде десета среща между двамата, като носителят на 16 титли от Големия шлем води с 6:3 победи в директните им сблъсъци.

Световният №1 има 85 победи в 87-те си мача във френската столица. Единствените му две загуби дойдоха през 2009 г. срещу Робин Сьодерлинг в осминафиналите и през 2015 г. срещу Новак Джокович в четвъртфиналите. И в двата случая той имаше физически проблеми и след това следваха дълги отсъствия заради контузии.

Ако има обаче тенисист, който в настоящия момент да не изглежда обречен срещу Надал, това е именно Тийм. Австриецът е единственият играч с две победи срещу испанеца на клей, откакто лидерът в световната ранглиста се завърна на корта в началото на 2017 г. след няколко месеца отсъствие заради проблеми с китката.

Първата беше миналата година в Рим, а втората - преди месец в Мадрид. И в двата случая обаче ставаше въпрос за четвъртфинални мачове в два от три сета. Във финални мачове във формат три от пет сета Надал все още не познава вкуса на поражението.

"Рафа е гений на клей. Толкова е напред тактически. Не можеш да предвидиш както ще направи, докато не го направи. А когато го направи, всичко изглежда толкова очевидно", коментира анализаторът на "Евроспорт" Матс Виландер.

Тийм има отлични резултати на клей в последните три години. През този сезон обаче австриецът добави повече агресия към солидните си оръжия на червени кортове - особено в ударите от форхенд.

Това му донесе 18 победи в 22 мача на клей през 2018 г. Той е и тенисистът с най-много спечелени мачове от началото на сезона - 35, или с един повече от Александър Зверев, когото отстрани в четвъртфиналите в Париж.

"Единственият начин да победиш Рафа на клей е да рискуваш. Трябва да поемаш повече рискове, отколкото ти е комфортно. Ако Тийм успее да го направи и натрупа достатъчно самочувствие в първия час, час и половина, и ако евентуално вземе първия сет, ще може да направи мача доста физически, както беше в Мадрид. Не съм сигурен, че тогава Рафа ще спечели. Тийм е животно във физическо отношение и удря топката изключително здраво от форхенд", каза Виландер.

Всеки един от досегашните девет двубоя между Надал и Тийм се е играл на червени кортове. Тази година двамата изиграха две срещи, като размениха по една победа.

Австриецът спечели със 7:5, 6:3 в Мадрид, за да сложи край на историческата серия на испанеца от 50 поредни спечелени сета на клей.

Няколко седмици по-рано световният №1 се наложи с категоричното 6:0, 6:2 на четвъртфиналите в Монте Карло.

Преди година двамата отново се срещнаха в Париж. Това се случи в полуфиналите, когато Надал спечели с 6:3, 6:4, 6:0 по пътя към Десетата.

"Тийм трябва да забрави за десетте му титли и да забрави какво се случи миналата година. Той трябва да помни какво се случи в Мадрид, защото това е турнир, който Рафа иска да печели почти толкова силно, колкото и "Ролан Гарос", каза още Виландер в навечерието на двубоя.

Тийм опитва да стане едва вторият австриец с титла от Големия шлем след Томас Мустер, който триумфира в Париж през 1995 г. Букмейкърите обаче не дават големи шансове на 24-годишния австриец в днешния мач. Залози за него успех се приемат при коефициент 4.50 (bet365), докато победата на Надал е оценена на 1.22.

Dnevnik.bg