Два от фаворитите на световното първенство Франция и Испания изиграха последните си контролни срещи преди началото на турнира в Русия. Световните шампиони от 2010 г. победиха Тунис с 1:0, докато французите стигнаха до 1:1 със САЩ, но и двата тима не убедиха с представянето си.

В Краснодар Испания победи с 1:0 друг участник на Мондиала след късен гол на резервата Яго Аспас. Преди почивката Испания игра с голяма част от титулярите, сред които Пике, Рамос, Бускетс, Давид Силва, Иниеста и Жорди Алба, но не успя да отправи нито едн точен удар към вратата на Матлути.

През втората част на терена влязоха Марко Асенсио, Диего Коста, Коке и Аспас и играта се промени. Испания започна да действа с повече скорост, а решаваща се оказа появата на нападателя на "Селта". Аспас влезе на терена в 76-ата минута и осем по-късно вкара.

Диего Коста се озова в наказателното поле, задържа топката и я пусна към Аспас, който с плътен удар с левия крак я прати зад вратаря Матлути и защитник, застанал на голлинията.

Мачът в Краснодар беше исторически за Андрес Иниеста, който изигра своя мач №127 за "Фурия роха". Халфът е четвърти във вечната ранглиста като пред него са единствено Икер Касияс (167), Серхио Рамос (152) и Шави Ернандес (133).

Испания ще стартира участието си на световното първенство с мач срещу Португалия на 15 юни. Тунис пък се изправя срещу Англия на 18 юни.

В Лион на стадион "Групама" Франция завърши 1:1 със САЩ. Мачът беше интересен, но въпреки предимството си французите не успяха да стигнат до успех. Те бяха много активни, но допуснаха да изостават в резултата след първата част.

Буквално с единствената си атака и удар САЩ вкара гол в 44-ата минута чрез Джулиан Грийн. Десният бек на Франция Джибрил Сидибе се намеси и не успя да изчисти, а Грийн стреля от малък ъгъл, с което изненада Юго Лорис.

През втората част Франция започна да атакува още по-масирано, но вкара гол едва в последния четвърт час. Тогава на терена вече не бяха Антоан Гризман и Оливие Жиру, излязъл заради удар в главата. Изравнителният гол вкара Килиан Мбапе след много хубаво подаване на Бенжамен Павар.

Той центрира отдясно към връхлитащия Мбапе и младият нападател нямаше как да сгеши.

Първият мач на Франция на световното първенство е на 16 юни срещу Австралия. Тимът е в група С заедно още с Перу и Дания.

В други контролни мачове Сърбия победи Боливия с 5:1, а Дания се справи с Мексико с 2:0. Друг от участниците на световното Перу завърши 0:0 с Швеция.

Dnevnik.bg