Сион се оттегли от надпреварата да бъде организатор на зимните олимпийски игри през 2026 г. Решението беше обявено след провеждането на референдум, в който 54% от гласувалите се обявиха срещу отпускането на 100 млн. швейцарски франка (87 млн. евро) за финансирането на проекта.

Сион беше един от седемте кандидата за игрите, които МОК обяви. Така в надпреварата остават Калгари, Грац, Стокхолм, Ерзурум, Сапоро и общата италианска кандидатура на Милано, Торино и Кортина д'Ампецо.

МОК посочи, че резултатът от референдума се дължи на "остаряла информация за стойността на игрите". От комитета съжалиха, че гласуващите не са взели предвид "последните основополагащи реформи", свързани с намаляването на разходите при организирането на игрите.

Референдумът се проведе в целия кантон Вале. В самия град отрицателният вот беше още по-висок - 61%. Гражданите казаха "не" на идеята от техните данъци да се отделят пари, които да се използват за инфраструктура и сигурност при организацията на игрите.

Федералното правителство на Швейцария обеща в средата на октомври да осигури 1 млрд. франка (860 млн. евро) за игрите. След провала на референдума от кандидатурата на Сион обявиха, че нямат резервен план.

Дневник