Италианската тенисистка Сара Ерани получи 10-месечно наказание заради употреба на допинг. 31-годишната състезателка, която има пет титли от Големия шлем на двойки, даде положителна проба за летрозол в извънсъстезателен тест през февруари 2017 г.

Летрозолът се използва за лечение на рак на гърдата. Ерани обясни, че е приела неволно веществото по време на семейна вечеря. Тя е била приготвена от нейната майка, която страда от рак на гърдата, и така летрозолът се е озовал в храната и оттам в организма на тенисистката.

През февруари Ерани беше наказана за два месеца от Италианската тенис федерация, а резултатите й от 16 февруари до 7 юни 2017 г. бяха анулирани. Италианската антидопингова агенция обаче обжалва решението пред Спортния арбитражен съд в Лозана.

Съдът в Лозана обяви днес, че приема обясненията на Ерани, но увеличава наказанието й. Становището е, че тенисистката има "лека степен на вина" и затова подлежи на санкция от десет месеца. Тя ще може да се завърне на корта след осем месеца, когато изтече остатъкът от наказанието й.

Ерани е най-успешната италианска тенисистка в последните години. В тандем със сънародничката си Роберта Винчи тя спечели пет титли и игра общо осем финала в турнирите от Големия шлем между 2012 и 2014 г. Двете стигнаха и до №1 в света на двойки.

Ерани имаше силни резултати и поединично. Тя стигна до финала на "Ролан Гарос" през 2012 г., където отстъпи на Мария Шарапова. Италианката записа и още два полуфинала - в Париж през 2013 г. и на US Open през 2012 г.

През май 2013 г. Ерани постигна най-доброто си класиране в световната ранглиста при жените - №5. Сред големите й успехи е спечелването на "Фед къп" през 2009, 2010 и 2013 г. Италианката, която има девет индивидуални титли в кариерата си, в момента заема 72-ото място в световната ранглиста поединично и 74-о при двойките.

Dnevnik.bg