Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че участието на Северна Корея в олимпийските игри в Пьонгчанг е спасило надпреварата от "огромен провал". Според него присъствието на комунистическата държава на зимните игри е изиграло решаваща роля за мира на Корейския полуостров.

"Северна Корея допринесе изключително много, когато олимпийските игри бяха под въпрос. Те постигнаха изключителен успех с участието си на игрите, които щяха да се превърнат в огромен провал, вероятно дори нямаше да бъдат открити", каза Тръмп при срещата си с севернокорейския лидер Ким Чен-ун в Сингапур.

Двамата държавни глави се споразумяха за премахване на ядреното оръжие на Северна Корея и програмите за него и постигането на устойчив мирен режим на Корейския полуостров.

Зимните игри в Пьонгчанг имаха историческа роля в затоплянето на отношенията между Северна и Южна Корея. Двете страни оставиха настрана напрежението помежду си, като преминаха под общия флаг на Корейския полуостров в церемониите по откриването и закриването.

Северна и Южна Корея участваха с обединен отбор в хокея при жените. Общо 23 севернокорейски състезатели се включиха в игрите.

Международният олимпийски комитет (МОК) беше с основна заслуга за участието на Северна Корея в Пьонгчанг и запазването на мира на Корейския полуостров. МОК води преговори с комунистическата страна за присъствието й на летните игри през 2020 г. в Токио въпреки обтегнатите отношения между Северна Корея и Япония.

Дневник