Дванадесет стадиона в 11 града в Русия ще се превърнат в домове за мачовете от световното първенство. Тази година турнирът представлява по-голямо предизвикателство заради големите разстояния между градовете домакини. Независимо че в двубои ще се играят в градове в европейската част на Русия или такива в западната част на Азиатска Русия, разстоянието между двата най-отдалечени града домакини Калининград и Екатеринбург е над 2500 километра.

Домакинството на световното първенство от страна на Русия привлича внимание и със съоръженията. За турнира бяха построени девет нови стадиона, а три съществуващи бяха реконструирани, за да отговорят на изискванията на ФИФА.

Инвестицията от страна на Русия за 12-те стадиона възлиза на 12 милиарда долара (10.1 милиарда евро).

"Лужники" – арена на откриването и финала

Домът на руския футбол стадион "Лужники" ще приеме двата най-важни мача на първенството – откриването и финала. В четвъртък в сърцето на Москва Русия ще играе срещу Саудитска Арабия, а последният мач е на 15 юли.

Стадионът в Москва беше изцяло ремонтиран между 2013 и 2017 година, а стойността на проекта беше 350 милиона евро. Това беше трета реконструкция на построения през 1955 година стадион. Другите значими събития, които "Лужники" е приемал, са олимпийските игри през 1980 г., както и финала в Шампионската лига през 2008 г.

Капацитетът на съоръжението е 81 хиляди места. В началото на 2018 г. "Лужники" беше избран за най-добър футболен стадион в света.

Общият брой на мачовете, които ще се играят на стадиона, е седем. Освен откриването и финала другите са Германия – Мексико, Португалия – Мароко и Дания – Франция от групите, както и един осминафинал и един полуфинал.

Столицата Москва ще приеме мачове и чрез "Арена Откритие", който е дом на "Спартак" (Москва). Съоръжението беше открито в края на 2014 г., а строежът на стадиона струваше 430 милиона долара.

На "Арена Откритие" ще има пет срещи: Аржентина – Исландия, Полша – Сенегал, Белгия – Тунис, Сърбия – Бразилия, както и един осминафинал.

Причудливият стадион в Екатеринбург

Стадионът, който привлече най-голямо внимание още преди започването на световното първенство, е "Централен" в Екатеринбург. Съоръжението е не само най-отдалеченото от Москва, но и има най-интересната архитектура.

"Централен" изуми с допълнителната трибуна, която беше монтирана заради изискването на ФИФА минималният капацитет на стадионите за световни първенства да бъде 35 хиляди места.

Стадионът беше изграден между 2006 и 2011 г., но в последните три години претърпя нова реконструкция, за да отговори на изискванията. Съоръжението в Екатеринбург ще приеме мачове само от групите: Египет – Уругвай, Франция – Перу, Япония – Сенегал и Мексико срещу Швеция.

Първия гол на новия стадион в Екатеринбург отбеляза Ивелин Попов. Капитанът на българския национален отбор се разписа за "Рубин" (Казан) срещу местния "Урал" през април.

"Крестовский" - скъпото чудо на Санкт Петербург

Вторият най-значим стадион на световното първенство след "Лужники" ще бъде "Крестовский" в Санкт Петербург, който ще приеме седем срещи. Съоръжението e изградено на остров Крестовский в река Нева.

Около строежа на стадиона обаче имаше много проблеми, след като първоначално "Газпром" обяви, че инвестира в съоръжението. В крайна сметка компанията се отказа и се наложи местното правителство да помогне за довършването на стадиона.

През юли 2016 г. компанията, която строеше "Крестовский" - "Инжтрансстрой-СПБ", обяви, че има забавено плащане от градската управа на стойност 1 милиард рубли (близо 16 милиона долара), заради което работниците спряха работа и започнаха да стачкуват. В крайна сметка на 26 юли договорът между двете страни беше прекратен, а няколко дни по-късно възникнаха нови проблеми. Силен вятър разруши част от металната обвивка на покрива, а дъждове предизвикаха наводнение в някои части.

Строежът беше завършен от "Метрострой", но цялата инвестиция за "Крестовский" надхвърли 1 милиард долара. Към април 2017 г., когато беше открит, новият стадион беше надхвърлил бюджета с 548%.

Стадион "Крестовский" ще приеме четири мача от груповата фаза – Мароко – Иран, Русия – Египет, Бразилия – Коста Рика и Нигерия – Аржентина. В Санкт Петербург ще се играе още един осминафинал, един от полуфиналите, както и мачът за трето място.

Южна Русия и световното

Три града в южната част на страната ще приемат мачове от турнира.

"Волгоград арена" е в сърцето на града на брега на река Волга. Стадионът беше построен за световното първенство, макар градът да няма представител в елита на руския футбол – Премиер лигата. Местният "Ротор" игра за кратко в елита след разпадането на Съветския съюз, но от средата на 90-те не е бил сред водещите тимове.

"Волгоград арена" ще бъде домакин на четири срещи от груповата фаза – Тунис – Англия, Нигерия – Исландия, Саудитска Арабия – Египет и Япония – Полша.

Стадионът в Ростов е друго от новите съоръжения, на които дори не са се играли официални мачове. "Ростов арена" беше построена за малко над три години за близо 264 милиона евро. Проектът беше осъществен от студиото Populous, което стои зад новия "Уембли" и "Емиратс" в Лондон.

"Ростов арена" има голямо значение и за града, след като около него ще бъде изграден новият център на Ростов, изцяло около южния бряг на река Дон. Стадионът ще приеме пет срещи: Бразилия – Швейцария, Уругвай – Саудитска Арабия, Южна Корея – Мексико, Исландия – Хърватия и един осминафинал.

Стадион "Фищ" в курорта Сочи също е сред домакините на световното. На брега на Черно море ще се играят четири мача от групите (Португалия – Испания, Белгия – Панама, Германия – Швеция и Австралия - Перу), един осминафинал и един четвъртфинал.

"Хамелеонът" в Казан и останалите стадиони

Спортната столица на Русия Казан също е сред градовете домакини. Столицата на република Татарстан е приемала големи форуми във всякакви спортове, а световното по футбол е най-престижното.

На "Казан арена" се проведе универсиадата през 2013 г., както и световното първенство по плувни спортове през 2015 г. Тогава беше изграден временен покрив, а басейните бяха в двете половини на футболния терен.

Докато "Лужники" беше затворен за реконструкция, а "Крестовский" все още се строеше, "Казан арена" беше най-големият действащ стадион в Русия със своите 45 379 места. Съоръжението има и най-големите екрани в Европа, които са разположени от външните страни на стадиона. Строежът на стадиона излезе 450 милиона евро.

В Казан ще се изиграят шест мача от световното: Франция – Австралия, Иран – Испания, Полша – Колумбия и Южна Корея срещу Германия. Останалите са един осминафинал и един четвъртфинал.

"Стадион Калининград" е разположен на самия бряг на Балтийско море. Той беше изграден за по-малко от две години за почти 260 милиона евро, а капацитетът на съоръжението е точно 35 хиляди места (долната граница за стадион на световни първенства). На него ще се играят само мачове от групите: Хърватия – Нигерия, Сърбия – Швейцария, Испания – Мароко и Англия – Белгия.

"Космос арена" е символът на Самара и беше открит преди по-малко от два месеца. Инвестицията възлезе на 320 милиона евро, а 45-хилядното съоръжение ще приеме шест срещи от световното. В Самара ще се играят Коста Рика – Сърбия, Дания – Австралия, Уругвай – Русия, Сенегал – Колубмия, един осминафинал и един четвъртфинал.

Стадионът в Саранск "Мордовия арена" е един от най-красивите, които ще приемат мачове от турнира. Съоръжението се намира на брега на река Инсар и има капацитет 44 000 места, като беше построено за 300 милиона долара.

"Мордовия арена" е почти пълно копие на "Сокър сити" в Йоханесбург, на който се игра финалът на световното първенство в Южна Африка през 2010 г. В Саранск ще се изиграят четири срещи от групите Перу – Дания, Колумбия – Япония, Иран – Португалия, Панама – Тунис.

Нижни Новгород има стадион с капацитет 45 хиляди места. Съоръжението беше построено за три години и на него ще се играят шест двубоя Швеция – Южна Корея, Аржентина – Хърватия, Англия – Панама и Швейцария – Коста Рика, един осминафинал и един четвъртфинал.

Дневник