Носителят на 20 титли от Големия шлем Роджър Федерер се завърна с победа на корта. 36-годишният швейцарец загуби сет срещу Миша Зверев, но направи обрат и се класира за четвъртфиналите на турнира в Щутгарт след успех с 3:6, 6:4, 6:2.

Федерер изигра първия си мач от средата на март. Тогава той сдаде титлата от мастърса в Маями след изненадващ обрат срещу Танаси Кокинакис във втория кръг. След това швейцарецът очаквано си взе почивка и за втора поредна година пропусна целия сезон на червени кортове.

В първия си мач на трева за 2018 г. Федерер започна добре и стигна до няколко възможности за пробив в първите геймове. Зверев обаче ги спаси, а при 4:3 реализира неочакван пробив на нула, след което беше безапелационен, сервирайки за сета.

Федерер се постави в трудна ситуация и в началото на втория сет, след като даде шанс за пробив на Зверев още в първия гейм. Световният №2 обаче се спаси, а в следващия гейм на свой ред имаше две възможности да спечели подаването на германеца, но ги пропусна.

Пробивът все пак стана факт в шестия гейм и Федерер поведе с 4:2. Зверев успя веднага да го върне и да изравни при 4:4. Германецът обаче се пропука, сервирайки за оставане във втората част при 4:5, и допусна пробив на нула, който прави мача в решаващ трети сет.

В него Федерер най-накрая успя да напипа верния ритъм, реализира два пробива от две възможности и загуби само шест точки в своите сервис геймове. Швейцарецът записа шеста победа от шест мача със Зверев, като за пръв път загуби сет срещу 30-годишния германец.

В четвъртфиналите Федерер ще се изправи срещу победителя от мача между аржентинеца Гуидо Пея и индийския квалификант Праджнеш Гунесваран.

В същото време световният №1 Рафаел Надал обяви, че за трета поредна година няма да участва в турнира в "Куинс". Надпреварата в лондонския клуб започва в понеделник. Още след спечелването на 11-ата титла от "Ролан Гарос" испанецът намекна, че може да се оттегли от първия си заявен турнир на трева.

Въпреки неговото отсъствие състезанието в "Куинс" ще бъде с най-силния състав в 128-годишната си история. В турнира ще се включат петима играчи от топ 10 - шампионът от 2014 г. Григор Димитров, носителят на трофея от 2012 г. и финалист от миналата година Марин Чилич, финалистът от 2015 г. Кевин Андерсън, Хуан Мартин дел Потро и Давид Гофен.

Носителят на рекордните пет титли в "Куинс" Анди Мъри също ще се включи в надпреварата. Фелисиано Лопес, който миналата година триумфира в лондонския клуб след няколко спасени мачбола срещу Чилич, се завръща, за да защитава титлата си.

Заявки за участие са подали още шампионът в "Куинс" от 2010 г. Сам Куери, Диего Шварцман, Стан Вавринка, Томаш Бердих, Милош Раонич, Ник Кириос, Джак Сок, Жо-Вилфред Цонга, Жил Мюлер, Фернандо Вердаско, Денис Шаповалов. В последния момент с "уайлд кард" се включи и Новак Джокович.

Дневник