Американските спецслужби предупредиха гражданите, които ще пътуват за световното първенство по футбол в Русия, да внимават за възможна кражба на личните данни от хакери или руското правителство. Директорът за Националния център по контраразузнаване и сигурност на САЩ Уилям Еванина посъветва американците да не носят със себе си електронни устройства.

"Ако планирате да вземете мобилния си телефон, лаптопа или други електронни устройства, не правете тази грешка. До всички данни на тези устройства, особено вашата лична информация, могат да имат достъп руското правителство или киберпрестъпници", каза Еванина.

Той допълни, че официалните лица са най-застрашени от кражба на личните данни, като това не бива да успокоява американските граждани.

"Ако можете да се справите без устройството си, не го взимайте. В противен случай носете друго устройство и изваждайте батерията му, когато не го използвате", каза още Еванина.

Предупреждението на американското контраразузнаване идва във връзка с продължаващото разследване за намесата на руски хакери в кампанията при избора на президента Доналд Тръмп през 2016 г. Американските граждани бяха посъветвани да внимават от хакерски атаки и по време на зимните олимпийски игри в Пьонгчанг през февруари.

Британският киберцентър по сигурността също предупреди гражданите на страната, като заяви, че е дал експертен съвет на Английската футболна федерация преди заминаването на националния отбор за Русия във вторник.

Дневник