Домакинът Русия откри двадесет и първото световно първенство по футбол с разгромна победа с 5:0 срещу Саудитска Арабия. "Сборная" сложи край на серията си от седем поредни мача без успех и записа първа победа на световни финали от 2002 г.

Тимът, воден от Станислав Черчестов, постигна втората най-убедителна победа в откриващ мач в историята на мондиалите. Рекордът се държи от Италия, която разбива САЩ със 7:1 на 27 май 1934 г.

Русия получи тежък удар в средата на първото полувреме, след като Алан Дзагоев получи контузия и беше заменен принудително. Появилият се на неговото място Денис Черишев обаче се превърна в героя на мач.

Лявото крило на "Виляреал" отбеляза две фантастични попадения, Александър Головин беше движещата сила в руския състав и се отличи с две асистенции и последния гол в мача, а Юри Газинский и друга резерва - Артьом Дзюба, допълниха мечтания старт на домакините.

Саудитска Арабия започна амбицирано, но рухна след първия гол. Азиатският тим разочарова с представянето си и не отправи нито един точен удар за целия мач, въпреки че владееше топката в 60% от времето. В същото време "зелените соколи" допуснаха груби грешки в защита, а Абдулах ал Муаюф допълни кошмарната вечер на своя отбор с изявите си на вратата.

В другия мач от първия кръг в група А се срещат Египет и Уругвай. Мачът е в петък от 15.00 часа. Във втория кръг от групата Русия среща Египет на 19 юни, а Саудитска Арабия ще играе с Уругвай на 20 юни.

Двата отбора опровергаха очакванията за предпазлива игра и започнаха в много високо темпо. В началните минути руските футболисти имаха трудности с разиграването на топката и често допускаха грешки. Саудитците комбинираха по-добре и няколко пъти организираха интересни атаки по фланга, но без да стигнат до удар.

Първият точен удар в турнира се превърна и в първия гол. Александър Головин достави меко центриране от десния фланг, което прехвърли всички играчи в зелено. Тайсир ал Ясим се подхлъзна и позволи на Юри Газинский необезпокояван да прати топката в мрежата с глава.

След гола играта на Саудитска Арабия се срина. Азиатският тим тръгна в атака в търсене на изравнително попадение, но оставяше огромни пространства в своята половина. Почти всяка контраатака на руснаците криеше голяма опасност.

Домакините не се възползваха от няколко изгодни ситуации, но все пак стигнаха до втори гол в 43-ата минута. Негов автор стана лявото крило на "Виляреал" Денис Черишев, който влезе като резерва 19 минути по-рано, за да замени получилия контузия Дзагоев. Юношата на "Реал" (Мадрид) прати двама защитници на земята с чудесен финт, след което със силен удар с левия крак насочи топката неспасяемо покрай Ал Муаюф.

Играчите на Саудитска Арабия излязоха обезверени през второто полувреме и темпото на мача значително спадна.

В 71-ата минута появилият се няколко секунди по-рано Дзюба се възползва от още едно отлично центриране на Головин, надскочи прекия си пазач и отбеляза с глава.

В 90-ата минута се стигна до най-красивия момент в мача. Дзюба свали топката към Черишев, който с изключително красив удар с десния крак с външен фалц не остави шансове на саудитския вратар.

В четвъртата минута на добавеното време домакините стигнаха до пряк свободен удар на границата на наказателното поле. Головин се зае с изпълнението и прати топката в близкия ъгъл след поредната слаба намеса на Ал Муаюф.

Дневник