Вторият ден на световното първенство по футбол ще предложи първия голям и очакван мач. Един срещу друг се изправят световният шампион от 2010 г. Испания и европейският първенец Португалия.

Двубоят на стадион "Фищ" в Сочи е от група В и трети в програмата за деня, като ще започне в 21.00 часа. Преди това са срещите Египет - Уругвай (15.00 ч., група А) и Мароко - Иран (18.00 ч., група В).

Ден преди откриването на световното първенство испанците привлякоха вниманието с неочакван ход, като уволниха селекционера Хулен Лопетеги. Той беше освободен заради обвързването си с "Реал" (Мадрид). По време на световното начело на "фурия роха" ще е Фернандо Йеро.

Треньорската криза

Промяната постави испанците пред огромно предизвикателство. Отборът има минимално време, за да се съвземе след сътресението. Йеро вярва, че футболистите ще се справят. "Играчите са свикнали треньорите да идват и да си отиват. Познавах от преди поне 90% от момчетата", заяви бившият футболист на "Реал".

По думите му е важно футболистите да са съсредоточени. "На световно първенство никой не ти подарява нищо. Един лош мач те изпраща у дома. Всички сме наясно с отговорността си", заяви той. И посочи, че ако не е вярвал във възможността на Испания да има успех, нямало да приеме.

От другата страна са португалците, където отговорността и очакванията не са по-ниски. Отборът постигна най-големия успех в историята си, като стана европейски шампион през 2016 г. след победа срещу домакина Франция.

Селекционерът на португалците Фернандо Сантош заяви, че отпадане в групите би било провал. "Имаме подкрепата на португалския народ, който знае, че не сме дошли да участваме на световното, а за да печелим всеки мач. Със сигурност по площадите в Португалия ще има туптящи сърца, които вярват, че този отбор ще изпълни целите", каза Сантош.

Играчът в центъра на вниманието

Тежестта пада основно върху Кристиано Роналдо, който е ключовата фигура в отбора. Нападателят идва в отлична форма и с допълнително самочувствие след силния сезон и триумфа с "Реал" в Шампионската лига.

Известен със своята силна амбиция, Роналдо със сигурност ще се постарае да изиграе най-доброто си световно. Досега в трите си предишни участия той е успявал да вкара всеки път по един гол. Общо на световни финали има три гола и две асистенции в 13 мача.

Иберийските съперници имат пресни спомени от срещи помежду си на големи първенства. На световни финали те са играли пет пъти, като испанците имат четири победи и равенство при впечатляващата голова разлика 19:4. Последната им среща на световно беше при успеха на "фурия роха" с 1:0 в осминафиналите в Южна Африка 2010, където впоследствие отборът спечели титлата.

За последно на голямо първенство двата състава играха през 2012 г. Тогава след нулево равенство и 4:2 при дузпите отново испанците излязоха победители - този път в полуфиналите, а впоследствие вдигнаха и европейската купа.

Мачът в Сочи е от 21.00 часа и ще се излъчва по БНТ. 

Дневник