Президентът на "Реал" (Мадрид) Флорентино Перес разкритикува остро испанската футболна федерация заради уволнението на националния селекционер Хулен Лопетеги. 51-годишният треньор беше освободен от поста само ден преди началото на световното първенство, след като във вторник беше обявен за наследника на Зинедин Зидан на "Сантяго Бернабеу".

Перес определи действията на испанската федерация като безпрецедентни и заяви, че нищо не може да оправдае уволнението на Лопетеги. Според президента на "Реал" действията на шефа на федерацията Луис Рубиалес са плод на горделивост, а поведението му е показало липса на уважение към мадридския клуб.

Рубиалес обвини Лопетеги и "Реал" в погазване на правилата и заяви, треньорът и клубът са действали зад гърба на федерацията, без да я "информират по какъвто и да било начин".

"Искахме да обявим споразумението преди световното, за да бъде всичко прозрачно и да избегнем всякакви спекулации и слухове", каза Перес при представянето на Лопетеги като треньор на "Реал".

Перес даде пример с обявяването на Антонио Конте за мениджър на "Челси" преди Евро 2016 и на Луис ван Гаал за мениджър на "Манчестър юнайтед" преди световното в Бразилия през 2014 г.

"Имахме легитимното право да сключим това споразумение. То по никакъв начин не може да бъде тълкувано като нелоялно", каза още президентът на "Реал".

"Реакцията на президента (на федерацията) е безпрецедентна. Нищо не може да оправдае това, че Лопетеги няма да е на скамейката в мача с Португалия", завърши Перес.

Лопетеги заяви, че е изключително разочарован, че няма да може да води Испания на световното. "Вчера изживях най-тъжния ден в живота ми от смъртта на майка ми, но днес е най-щастливият", каза той при представянето си в четвъртък.

Според него играчите в националния отбор са приели много добре новината, че отива в "Реал". "След като разбраха, имахме една от най-добрите си тренировки за последната седмица", заяви Лопетеги.

Той допълни, че президентът на федерацията първоначално го е поздравил. "Беше сърдечен и след това не знам какво се случи. Щеше ми се Рубиалес да беше постъпил по различен начин", каза още новият треньор на "Реал".

Дневник