С гол в 90-ата минута на централния защитник Хосе Хименес Уругвай проби здравата защита на Египет и започна с победа тринадесетото си участие на световни финали. Двукратният световен шампион спечели с 1:0 и се изравни по точки с домакина Русия, който разби Саудитска Арабия с 5:0 в мача на откриването.

Уругвай беше по-активният и търсещ победата отбор през целия мач. Луис Суарес обаче направи три огромни пропуска, вратарят на Египет Мохамед ел Шенауи се представи отлично, а веднъж и гредата спаси африканците след пряк свободен удар на Единсон Кавани.

В отсъствието на голямата си звезда Мохамед Салах тимът на Египет беше изцяло концентриран върху действията си в защита. Големите усилия да бъде устискано нулевото равенство все пак се оказаха напразни, след като съставът, воден от Оскар Табарес, се пропуска при статично положение в последната минута на редовното време.

Двубоят, който се игра пред полупразни трибуни на причудливия стадион в Екатеринбург, започна с предпазливи действия от двете страни. Първият точен удар дойде в осмата минута, когато Кавани стреля с десния крак от границата на наказателното поле, но твърде слабо, за да затрудни вратаря.

Египет отговори с удар на Трезеге в 12-ата минута след добро разиграване пред наказателното поле, но и този опит не донесе никаква опасност за вратаря Фернандо Муслера. Две минути по-късно уругайците организираха хубава атака отдясно, която обаче завърши с много неточен удар на оставения в свободна позиция Суарес.

В средата на полувремето Кавани отправи много добър шут с левия крак, но Али Габр отклони с глава насочилата се към далечния горен ъгъл топка. При последвалия корнер Диего Годин свали с глава към далечната греда, където Суарес отново беше оставен непокрит. Нападателят на "Барселона" обаче не уцели добре топката и я изпрати покрай гредата.

До края на полувремето нямаше толкова напрегнати ситуации пред вратата на Египет. Само минута след началото на втората част обаче Кавани достави перфектно извеждащо подаване към Суарес. Голмайсторът на Уругвай обаче отново пропусна, след като нацели коляното на вратаря Ел Шенауи.

Египет продължаваше да се брани добре, без да застрашава вратата на съперника. Няколко пъти се откриха шансове за скоростни контраатаки, но те неминуемо завършваха с грешки при опитите за индивидуална игра по крилата.

В 70-ата минута Кавани се освободи с малко късмет на близката греда и опита удар към далечния ъгъл. Топката обаче срещна ръката на съотборника му Мартин Касерес. Само три минути по-късно нападателят на ПСЖ отново изведе колегата си в атака Суарес на перфектна голова позиция. Суарес обаче затвърди лошото си представяне в този мач с нов пропуск, след като реши да лъже вратаря и Ел Шенауи улови топката.

Десетина минути по-късно стражът на Египет отново се прояви отлично, след като спаси чудесен шут от дистанция на Кавани. В 88-ата минута Кавани най-накрая преодоля Ел Шенауи след хубаво изпълнение от пряк свободен удар, но този път гредата спаси египтяните.

Отбраната на африканския тим все пак не издържа на натиска. В 90-ата минута влезлият като резерва Карлос Санчес центрира от корнер и с перфектно насочен удар с глава към далечния ъгъл Хименес донесе трите точки на Уругвай.

За пръв път от 1970 г. двукратните световни шампиони спечелиха откриващия си мач на световно първенство. Уругвайците бяха в серия от седем поредни участия в мондиали без успех в първата си среща.

В следващия кръг Русия се изправя срещу Египет на 19 юни и при победа ще си гарантира участието в осминафиналите. На следващия ден Уругвай среща очерталия се като аутсайдер тим на Саудитска Арабия.

Dnevnik.bg