Мъжкият национален отбор по волейбол записа седма загуба в Лигата на нациите. Българите допуснаха тежко поражение с 0:3 (21:25, 20:25, 23:25) срещу Франция в първия двубой от домакинския турнир във Варна.

В отсъствието на голямата си звезда Ървин Нгапет "петлите" превъзхождаха националите във всички елементи. Пред погледа на малък брой зрители в зала "Конгресна" в играта на българите липсваше концентрация и настроение във важните моменти от мача.

Проблемите с контузени играчи пред селекционера Пламен Константинов се увеличиха, след като посрещачът Тодор Скримов получи травма още след първата точка и не можа да доиграе двубоя.

Най-резултатен в мача стана диагоналът на Франнция Жан Патри с 16 точки. Жулиен Линел добави 11 точки за успеха, като левичарят завърши с впечатляваща успеваемост в атака от 83%. При българите най-резултатни бяха Валентин Братоев и Светослав Гоцев. Двамата се отчетоха съответно с девет и осем точки.

Двубоят започна неприятно за българите, когато Скримов напусна игрището още след първата точка заради контузия. Това вероятно повлия на националите, които бяха разколебани в следващите няколко разигравания.

С добре построен двоен блок и силен сервис французите взеха преднина с 8:5 до първата техническа почивка. В своя стил играчите на "петлите" играеха умно и не предприемаха излишни рискове в атака.

Французите постепенно увеличиха преднината си и поведоха с 16:11. Силният сервис на Валентин Братоев обаче разколеба посрещането на "петлите", което доведе до съкращаване на разликата до една точка. Възпитаниците на Лоран Тили вкараха играта в своето темпо и затвориха гейма с 25:21.

Французите запазиха инерцията си и бързо поведоха с 6:2 във втората част. Константинов потърси промяна и пусна в игра Розалин Пенчев. Това даде желания резултат и националите намалиха изоставането си до 6:7.

Играта продължи точка за точка до средата на гейма. Французите се възползваха от загубата на концентрация при българите и взеха преднита с 16:13 до втората техническа почивка. Със силна игра в защита "петлите" не изпуснаха инициативаха и спечелиха втората част с 25:20.

Играта през целия трети гейм вървеше равностойно. Българите се опитаха да се върнат в мача, но французите бяха измъкнаха гейма с 25:23.

Поражението е трето поредно за националите. Българите са с отрицателен баланс от три победи и седем загуби в Лигата на нациите. В 18.30 часа в събота и неделя волейболистите посрещат Канада и Бразилия.

Dnevnik.bg