Световното първенство по футбол започна с очаквана еуфория покрай мача на откриването, пълния стадион "Лужники" и гръмката победа на домакините с 5:0 срещу Саудитска Арабия.

По-малко от 24 часа по-късно се видя друга картина. В Екатеринбург се проведе първият мач на причудливия стадион "Централен". Уругвай стигна до 1:0 срещу Египет след късен гол. Извън футбола вниманието беше разделено между празните места и изнесените трибуни.

ФИФА обяви, че за мача са били продадени 32 278 билета, а официално посещаемостта е 27 015 души. Капацитетът на стадиона е 33 061.

Говорител на международната федерация обяви, че вече се проверява причината. "Фактът, че действителната посещаемост е по-ниска от броя на продадените билети може да се дължи на различни фактори, включително и на на неявяване за мача", заяви той.

Според руския коментатор Георгий Черданцев билетите за феновете са били продадени. В "Туитър" той написа също, че празните седалки са от квотата на партньорите на ФИФА. "Защо местата са празни - не е ясно".

Стадионът впечатлява с временните трибуни зад вратите. Те бяха изградени за световното, за да може да се изпълни изискването за минимален капацитет.

На съоръжението в Екатеринбург ще се проведат още три мача от групите на световното. Следващият на 21 юни противопоставя Франция и Перу. След това са Япония - Сенегал и Мексико - Швеция.

Dnevnik.bg