В третия ден от световното първенство по футбол два от фаворитите за трофея Франция и Аржентина започват участието си. Двата отбора срещат наглед лесни съперници, като "петлите" откриват футболния маратон в 13.00 часа срещу Австралия, а в 16.00 южноамериканците играят с Исландия.

Програмата за деня включва още два мача от 19.00 и 22.00 часа. Във втория сблъсък между отбори от Южна Америка и Европа се изправят Перу и Дания, а в късния двубой ще премерят сили Хърватия и Нигерия.

С едно от най-талантливите поколения в световния футбол Франция мечтае да повтори триумфа от домашното световно през 1998 г. С ниска средна възраст от 26 години отборът изглежда като колектив, готов да извърви пътя към трофея.

Голямата дълбочина на състава е мечта за всеки треньор, но в случая селекционерът Дидие Дешан има трудната задача да подбере най-добрите изпълнители. Французите могат да направят няколко силни отбора, което говори за баланса по постове в тима.

"Няма риск в нашия отбор. Избрах тези играчи, защото вярвам, че те имат качества да представят страната на най-добро ниво", така Дешан коментира решението си да заложи на по-млади футболисти за шампионата.

В състава на "петлите" личат имената на бранителите Рафаел Варан и Самюел Юмтити, които изиграха силен сезон с "Реал" и "Барселона". Полузащитникът на "Манчестър юнайтед" Пол Погба ще бъде движещата сила в центъра на терена, а опорният халф на "Челси" Нголо Канте ще бъде натоварен със задачата да руши играта на съперника.

Най-силната част в състава на Франция е нападението, където погледите са насочени към младата звезда на ПСЖ Килиан Мбапе и Антоан Гризман. Нападателят на "Атлетико" сложи точка на въпросите около бъдещето си, след като обяви по нестандартен начин, че остава в клуба от Мадрид.

"Целта ми е да спечеля световното първенство с Франция и за мен няма значение как ще го постигнем или как ще играем, ако го направим. Вярвам във футболистите и знам, че никой няма да се крие във важните моменти. В атака знаем как да победим всеки отбор", каза Гризман в навечерието на шампионата.

В конкуренцията на Дания, Перу и Австралия, французите гледат уверено към първото място в групата. В осминафиналите "петлите" очакват евентуална среща с "Аржентина" или "Хърватия". След болезнената загуба във финала на домашното европейско през 2016 г. французите ще бъдат пределно мотивирани да спечелят втора титла през века.

Дневник

Аржентина започва шампионата с мисъл за успех след загубения финал преди четири години в Бразилия. Южноамериканците ще се опитат да се реваншират за поражението от Германия, когато пропуснаха златна възможност за първи триумф от 1986 г.

Надеждите на аржентинците са насочени към звездата на "Барселона" Лионел Меси. Нападателят все още търси първа титла с националния отбор, което е единственото значимо отличие, което липсва в кариерата му. Шампионатът в Русия може да се окаже последната възможност за Меси, който скоро ще навърши 31 години.

"С таланта, с който Меси разполага, не би трябвало да играе под напрежение. Той трябва да помогне на съотборниците си да се забавляват. Не мисля, че това ще е последното му световно. Неговите умения и професионализъм означават, че той сам ще реши докога да играе", заяви селекционерът Хорхе Сампаоли.

Нов финал в надпреварата изглежда труднопостижим предвид слабото представяне в квалификациите, в които аржентинците си гарантираха място на световното едва в последния кръг. Отборът разполага с класни нападатели като Анхел ди Мария, Серхио Агуеро, Пауло Дибала и Гонсало Игуаин, но тимът е лишен от баланс в дефанзивен план.