Григор Димитров ще играе срещу босненеца Дамир Джумхур в първия си мач на тревни кортове за 2018 г. Двамата ще се срещнат в двубой от първия кръг на тенис турнира от категория "АТП 500" в лондонския клуб "Куинс".

При победа българинът, който е поставен под №2 в основната схема, може да срещне носителя на 12 титли от Големия шлем Новак Джокович още във втория кръг. Сърбинът, който участва с "уайлд кард", ще играе с квалификант в първия си мач.

Другите поставени в потока на Димитров са №8 Томаш Бердих, когото може да срещне в четвъртфиналите, и №3 Кевин Андерсън и №6 Джак Сок, които са потенциални съперници на българина в полуфиналите.

Димитров е шампион в "Куинс" от 2014 г. Това е и турнирът, в който българският тенисист има най-много участия. Той е неизменна част от надпреварата в лондонския клуб от влизането си при мъжете през 2009 г.

Освен титлата преди четири години Димитров има и два полуфинала "Куинс" - миналата година, когато загуби в три сета от бъдещия шампион Фелисиано Лопес, и през 2012 г., когато беше спрян от Давид Налбандян.

Димитров има две победи в двете си досегашни срещу с Джумхур, който е един от най-прогресиращите млади играч в последните две години. И двата мача помежду им бяха оспорвани и завършиха в три сета - 6:1, 3:6, 6:3 в Пекин през 2017 г. и 4:6, 6:4, 6:3 в Делрей Бийч през 2016 г.

Босненецът се намира на рекордното в кариерата си 28-о място в световната ранглиста, достигна до третия кръг на последните два турнира от Големия шлем и спечели две титли през миналия сезон.

След отказването на световния №1 Рафаел Надал водач в основната схема на турнира в "Куинс" е Марин Чилич. Още в първия кръг шампионът от 2012 г. и финалист от миналия сезон ще има опасен съперник в лицето на Фернандо Вердаско.

Победителят от този мач ще срещне Денис Шаповалов или четвъртфиналиста от миналогодишния "Уимбълдън" Жил Мюлер. В тази част на схемата са още шампионът в "Куинс" от 2010 г. Сам Куери и носителят на три титли от Големия шлем Стан Вавринка.

Фелисиано Лопес ще започне защитата на титлата срещу поставения под №4 Давид Гофен. Победителят от този мач може да срещне във втория кръг финалиста от 2016 г. Милош Раонич, който ще играе с квалификант.

В този поток е и най-вълнуващият мач от първия кръг - между носителя на рекордните пет титли в "Куинс" Анди Мъри и Ник Кириос.

Дневник