Със страхотна игра в защита и силни изяви на вратаря Ханес Тор Халдорсон дебютантът на световни финали Исландия измъкна точка срещу един от фаворитите за титлата - Аржентина.

Серхио Агуеро изведе южноамериканците напред в 19-ата минута, но само четири минути по-късно поредица от грешки на вратаря Уили Кабайеро и защитата пред него позволи на Алфред Финбогасон да изравни.

В 64-ата минута двукратните световни шампиони и финалисти от предишния мондиал получиха дузпа, но Халдорсон спаси удара на Лионел Меси. Звездата на "Барселона" търсеше гола през целия мач, отправи цели 11 удара, но така и не успя да преодолее исландския вратар.

Исландия очаквано се защитаваше от първата до последната минута. Аржентина завърши мача със 73% владение на топката и близо 30 удара. Сърцата игра в отбрана на исландците обаче позволи само седем от изстрелите да попаднат в рамките на вратата.

Въпреки че рядко поглеждаше към вратата на съперника, отборът на Хеймир Халгримсон показа големите слабости на Аржентина в дефанзивен план. Исландците завършиха само с 89 точни подавания срещу 516 на южноамериканците, но въпреки това разликата в броя създадени чисти голови ситуации не беше голяма.

Аржентина започна мача със Серхио Агуеро на върха на атаката, подкрепян от Меси. Нападателите на "Ювентус" Гонсало Игуаин и Паоло Дибала останаха на пейката, като първият се появи в края на мача, а вторият изобщо не влезе в игра.

Максимилиано Меса и Анхел ди Мария действаха по двете крила, а Лукас Билиа и Хавиер Масчерано - в центъра на полузащитата.

Масчерано подобри рекорда за най-много мачове за националния отбор на Аржентина. Той облече националната фланелка за 144-и път и изпревари Хавиер Санети (143). Кабайеро беше предпочетен на вратата, а Николас Отаменди и Маркос Рохо бяха централната двойка бранители.

Изненадващо първите добри ситуации пред исландската врата дойдоха след статични положения. В четвъртата минута Меси центрира опасно, а Рохо и Отаменди последователно играха с топката, но тя премина покрай далечната греда.

Четири минути по-късно нестандартно ниско центриране на Меси беше отиграно с глава от Николас Таляфико от трудна позиция. Топката обаче отново профуча край вратата.

В ответната атака Исландия стигна до първия си шанс за гол. Отмаменди и Рохо пропуснаха дълго подаване към Финбогасон. Той стреля с десния крак към близкия ъгъл, но неточно.

Секунди по-късно се стигна до груба грешка на Рохо и Кабайеро. Лошо изритване на вратаря подари топката на съперника пред наказателното поле. Стигна се до бързо разиграване, при което Биркир Бяртнасон беше изведен на чудесна позиция. Халфът на "Астън вила" обаче направи голям пропуск.

В 19-ата минута Аржентина откри резултата. Опит за удар от дистанция на Рохо се превърна в подаване за Агуеро. Голмайсторът на "Манчестър сити" овладя добре с гръб към вратата, освободи си позиция за удар и с чудесен шут с левия крак не остави шансове на Халдорсон.

Преднината на аржентинците обаче издържа само четири минути. Кабайеро се намеси неубедително след центриране отдясно на Гилфи Сигурдсон и прати топката в краката на Финбогасон, който необезпокояван на границата на вратарското поле я настои в опразнената врата.

След гола исландските футболисти отново се прибраха дълбоко в своята половина и до края на полувремето не позволиха на аржентинците да стигнат до чиста голова ситуация.

Три минути след началото на втората час Отаменди получи отлична възможност да стреля с глава след центриране от корнер, но отправи доста неточен удар.

Треньорът Хорхе Сампаоли потърси промяна и пусна в игра Евер Банега вместо разочаровалия Билиа. Този ход даде резултат и футболистът на "Севиля" определено раздвижи играта на тима.

В 64-ата минута Банега нахлу в наказателното поле при едно високо центриране и се строполи след контакт с Хьордур Магнусон. Главният съдия Симон Марчиняк отсъди пресилена дузпа, която обаче Меси не пропусна. Това беше четвъртият пропуск на петкратния носител на "Златната топка" в последните му седем изпълнения от бялата точка.

Меси и съотборниците му продължиха да натискат, обсипваха вратата на исландците с удари, но без резултат. Така фаворитът в група D взе само точка от първия си мач и се постави в трудна ситуация преди мачовете си с Хърватия и Нигерия.

Дневник