Дания записа победа в първия си мач на световното първенство след минимален успех над Перу с 1:0. "Червения динамит" имаше голям късмет в срещата с вдъхновените перуанци. Европейският тим, който беше сочен за фаворит, беше тотално надигран на стадиона в Саранск. Въпреки това Юсуф Поулсен вкара единствения гол в 58-ата минута.

Перу направи много силен мач, който беше първи за южноамериканския тим на световни финали от 1982 г. "Инките" обаче имаха малшанса да изпуснат дузпа, както и да направят много пропуски пред датската врата.

С прекрасни изяви пък се отчете стражът на Дания Каспер Шмайхел. Той спираше перуанските нападатели с атрактивни намеси с една ръка и дори с крак.


Перу остава без победа на световно първенство от 1978 г., след като на последното си участие завърши с три загуби. Дания, която не беше на финалите преди четири години, този път започва по-добре. "Червения динамит" спази тенденцията европейските отбори да не губят дотук на първенството.

Перу започна без големия си лидер Хосе Паоло Гереро, който остана на пейката, а атаката на тима водеше Хеферсон Фарфан. Въпреки това южноамериканците действаха със самочувствие и заложиха на себераздаване по терена, което вършеше работа.

Дания предпочиташе да разиграва продължително топката, но нямаше кой знае какви чисти положения на своята сметка. Кристиян Ериксен беше добре пазен от играчите в бяло-червено, а останалите в предни позиции за датчаните останаха изолирани.

Първият добър шанс пред Перу се откри в 13-ата минута, когато Андре Карийо стреля в долния ляв ъгъл на Шмайхел, но вратарят на Дания се намеси по прекрасен начин. В 29-ата минута Фарфан се озова на добра позиция, но и неговият изстрел с глава беше избит в корнер.

В самия край на първата част добрата игра на перуанците им позволи да стигнат до дузпа. В наказателното поле на Дания Юсуф Поулсен препъна Кристиян Куева и халфът на Перу падна на терена. Първоначално съдията Бакари Гасама не отсъди нищо, но след това изгледа видеоповторение, което го убеди, че дузпа за перуанците има.

Потърпевшият Куева застана зад топката, но заложи на силата, което изпрати топката високо над вратата.

Играта на Перу през първата част обаче беше много добра, като "инките" стигнаха до осем изстрела. За същия период Дания имаше само пет удара, от които едва един беше точен.

Липсата на късмет в края на първото полувреме не сломи "инките", които започнаха със същата енергия и през втората част. Тимът на Рикардо Карека показа страхотен дух, а играчите в бяло-червено не спряха да тичат и да се раздават.

Те започнаха много повече да владеят топката, а това им донесе и трайно присъствие в половината на Дания.

Въпреки по-добрата игра на Перу, датчаните първи стигнаха до гол, като това се случи в 59-ата минута. Плеймейкърът на "червения динамит" Ериксен получи пространство за пръв път в мача, напредна и пусна хитър пас за Юсуф Поулсен, а нападателят се озова в много добра позиция и не сгреши – 1:0.

След попадението на Дания Перу пусна на терена и голямата си звезда, като Гереро влезе. Появата на нападателя даде още повече увереност на съотборниците му, които започнаха да играят все по-настървено.

Три пъти Гереро се озова в прекрасни позиции, при които можеше да изравни резултата. Два пъти обаче нападателят беше спиран от Шмайхел, който се отчете със страхотни намеси.

В 79-ата минута капитанът на Перу беше много близо до гол, но изстрелът му с пета, когато беше с гръб към вратата, премина на сантриметри от страничния стълб. Мощните атаки на Перу обаче позволиха на Дания да стига до няколко контраатаки, но при тях вратарят на перуанците Гайесе също се представи на ниво.

Дневник