С много настроение в играта си мъжкият национален отбор по волейбол записа четвърта победа в Лигата на нациите. Българите победиха с 3:0 (25:22, 25:19, 29:27) Канада във втория си мач от домашния турнир във Варна.

В зала "Конгресна" българите показаха друго лице в сравнение с тежкото поражение от Франция в петък. Победата е първа за националите пред родна публика в Лигата на нациите, като волейболистите загубиха предишните си четири двубоя в София и Варна.

Силен мач за българите направи Боян Йорданов, който замени Николай Учиков на поста диагонал. Йорданов беше най-резултатен в мача с 21 точки, като завърши с 62% (20/32) успеваемост в атака. Капитанът Виктор Йосифов се отчете със силен сервис през целия двубой и добави 14 точки за успеха.

Канадците не показаха нищо от силната си игра, с която победиха с 3:0 Бразилия в петък. Най-голямата заплаха за българите беше централният блокировач Греъм Виграс, който завърши двубоя с 16 точки.

Тодор Скримов, който получи контузия в мача с Франция, беше записан като либеро на мястото на Владислав Иванов. Така Константинов можеше да използва Иванов на посрещане и защита в задна линия, но до подобна промяна не се стигна.

В началото на двубоя отново проличаха проблемите на българите при посрещане. Канадците поддържаха преднина от две точки при техническите прекъсвания, а по-късно поведоха с 18:15. Българите обаче съумяха да обърнат гейма след силни серии от сервис на Николай Пенчев и Йосифов. Националите дадоха само четири точки на канадците и затвориха частта с 25:22.

В началото на втория гейм всичко в играта на българите се получаваше. Настроението в състава на Константинов изнерви канадците, което доведе до техни грешки в атака. Националите използваха импулса и поведоха с 8:4 след първото техническо прекъсване. Българите играеха разнообразно в атака, където Валентин Братоев и Йорданов бяха основната движеща сила.

Йосифов продължи да изпълнява силен сервис и разликата нарасна до 14:8. С добре построен блок и подсигуряване в защита националите се оттеглиха с преднина от 16:9 при втората техническа почивка, а по-късно нямаха проблеми да затворят гейма с 25:19.

В началото на третата част последва отпускане в редиците на българите. Трудният флот сервис на Видрас разколеба посрещането на националите, които изостанаха в резултата с 3:8.

Благодарение на Йорданов настроението в състава на Константинов се върна. Вдъхновената му игра в атака и на блок помогна резултатът да бъде изравнен. Резултатът се движеше точка за точка до края на гейма, но българите бяха по-концентрирани в заключителната му част.

Дневник