Роджър Федерер отново ще бъде №1 в световната ранглиста в мъжкия тенис след обновяването ѝ в понеделник. Благодарение на победа над Ник Кириос с 6:7 (2), 6:2, 7:6 (5) 36-годишният швейцарец ще изпревари Рафаел Надал. Носителят на 20 титли от Големия шлем се класира за финала на турнира на трева в Щутгарт, където утре ще спори срещу Милош Раонич.

Дори и да не спечели титлата в германския град от понеделник Федерер ще има 8820 точки, докато испанецът е с 8770. Световният №1 си взе почивка след спечелването на 11-а рекордна титла от "Ролан Гарос". Надал се отказа да играе и в турнира в "Куинс", който предхожда "Уимбълдън".

"Много съм щастлив и чувствам облекчение. Мачът беше труден, особено заради това, че трябваше да играем два тайбрека. Благодаря на екипа ми, винаги е хубаво да си на първо място в ранглистата", каза Федерер след двубоя.

За Федерер турнирът в Щутгарт е пръв от Мастърса в Маями през март, когато загуби от 175-ия в света Танаси Кокинакис. След това швейцарецът пропусна сезона на червени кортове, за да се върне за "Уимбълдън". Федерер постигна 15-а поредна победа на трева.

Той завърши срещата с 12 аса срещу 23 за съперника си. Швейцарецът показа много стабилна игра, не даде нито една възможност за пробив на съперника си и в същото време беше много солиден в своите подавания. Заради двата тайбрека Федерер се нуждаеше от 1.51 часа, за да победи Кириос.

Успехът е втори в третия му мач с австралиеца. В неделя той ще играе за своята 98-а титла, като излиза в 148-ия си финал в турнирите на АТП.

Съперник на Федерер ще е Милош Раонич, който се завръща след контузия. Канадецът надви Лука Пуй с 6:4, 7:6 (3) за час и 36 минути.

Дневник