Без да блести, но с много ефективна игра Хърватия стигна до заслужена победа с 2:0 над Нигерия в първия си мач на световното. "Шахматистите" използваха максимално рационално силните си оръжия и с по един гол във всяко от полувремената, взеха три точки. Те им позволиха да оглавят класирането в група D, след като по-рано през деня Аржентина допусна неочаквана грешка.

В 32-ата минута Етебо си отбеляза автогол, а победата на Хърватия подпечата Лука Модрич в 72-ата минута. Капитанът на Хърватия се разписа от дузпа. Ударът от 11-те метра беше пети в четирите мача за деня, след като във всеки един от тях имаше дузпа.

За пръв път от 24 юни 1998 г. в един ден от програмата на световно първенство има толкова много отсъдени дузпи. Тогава по време на световното във Франция имаше шест наказателни удара в един ден – три в двубоя Южна Африка – Саудитска Арабия (2:2), две на Франция – Дания (2:1) и една на Испания – България (6:1).

На стадиона в Калининград зрителите не видяха зрелищен мач, след като първото полувреме премина в много лежерно темпо. Хърватите контролираха изцяло двубоя, държаха топката в по-голяма част от времето и нямаха реална голова възможност.

Нигерийските футболисти стояха далеч от своите противници, не пресираха хърватите и по никакъв начин не успяха да спечелят битката в средата на терена, където Лука Модрич и Иван Ракитич действаха спокойно. Африканският отбор разчиташе единствено на Одион Игало в предни позиции, но той остана изолиран.

Единствено Виктор Моузес показа старание, но той не успя да компенсира за инертната игра на останалите.

Всичко отиваше към равенство на почивката, когато в 32-ата минута Хърватия стигна до корнер. След него Ребич отклони топката с глава, с нея игра и Манджукич, но в крайна сметка срещна крака на Огенекаро Отебе преди да влети в мрежата – 1:0.

Попадението беше записано като автогол, след като топката леко промени посоката си след рикошета. За Нигерия голът не вещаеше нищо добро, след като преди двубоя с Хърватия, африканците бяха загубили всичките си шест двубоя, в които първи получават попадение.

През първата част и двата тима не успяха да отправят нито един точен удар. Това беше втори случаи за хърватите, след като това стана и в двубоя им с Мексико на световното през 2014 г.

След почивката ситуацията не се промени драстично, като само в началото Нигерия опита да отговори с малко по-голяма агресия. Хърватия обаче не допусна спад в играта си и продължи да диктува темпото. Модрич и компания вдигаха темпото, когато се налагаше и го направиха точно в решителните моменти.

На няколко пъти "шахматистите" стигаха до добри контраатаки, но им убягваше последното подаване пред вратата.

В 72-ата минута защитникът Уилям Трост-Еконг извърши необмислен фаул срещу Манджукич, задържайки го в наказателното поле. При борба за висока топка след корнер, нигериецът повали Манджукич и съдията нямаше избор, освен да посочи бялата точка.

Модрич беше точен от 11-те метра с много хладнокръвен удар, с което покачи аванса на хърватите.

В заключителния четвърт час Нигерия се хвърли в атака, но действаше по-скоро хаотично, вместо да има идея как да преодолее защитата и вратаря Даниел Субашич. Той трябваше да се намесва по-решително само веднъж.

Вместо това най-добрият шанс за гол се откри пред Матео Ковачич, който излезе сам срещу вратаря в добавеното време. Халфът на "Реал" (Мадрид) обаче стреля прекалено слабо, а имаше и възможност да подава на непокрития Марко Пяца.

Следващият мач на Хърватия е на 21 юни срещу Аржентина, а Нигерия среща Исландия.

Дневник