Двата големи фаворита за световната титла Германия и Бразилия стартират участието си на първенството в четвъртия ден от надпреварата. Световните шампиони от преди четири години започват защитата на титлата с мач срещу Мексико в 18 часа., докато петкратните първенци срещат Швейцария в 21 ч.

Програмата за деня включва и двубой между между Коста Рика и Сърбия от 15 часа, които са в групата на Бразилия – Е.

Четири години след триумфа в Бразилия германският отбор мечтае да стане едва третият в историята, който защитава световната си титла. Пред състава на Йоахим Льов обаче стоят няколко важни въпроса, които трябва да получат отговор още в мача с Мексико.

Германците плавно смениха поколенията, но основните фигури от преди четири години остават в тима и сега – Мануел Нойер, Жером Боатенг, Матс Хумелс, Тони Кроос, Сами Кедира и Томас Мюлер. Именно с вратаря Нойер обаче е свързана и голямата въпросителна, след като той пропусна сезона заради контузия. Капитанът на Бундестима се върна едва за подготвителния лагер в края на май и изигра две срещи, които убедиха Льов, че той заслужава да бъде №1.

"Всички отбора са в добро настроение и нямат търпение мачовете да започнат. Мисля, че сме подготвени, формата ни е задоволителна", каза Льов.

Тимът обаче беше колеблив в мачовете си от началото на годината, губейки от Бразилия (0:1) и Австрия (1:2), както и завърши наравно с Испания (1:1). Бундестима постигна успех само срещу Саудитска Арабия, но неубеди. Под въпрос остава и Месут Йозил, който лекуваше лека контузия.

"Месут участваше в две тренировки през седмицата, но не мога да кажа дали ще играе. Ако се наложи той е готов, но имам две-три различни идеи за състав", каза още Льов.

Добрата новина за Германия е, че в исторически план има добър баланс срещу Мексико – шест победи и само едно поражение в 11 двубоя. При това единствената загуба от "ацтеките" е от 1985 г.

Въпросителни има и около състава на Бразилия, който тръгва с надежда за шеста световна титла и нищо друго. Талантливото поколение на "селесао" изглежда много по-впечатляващо от показаното преди четири години, като в момента и резултатите са в подкрепа на бразилците.

От началото на годината Бразилия записа четири победи, в които не допусна нито един гол, а вкара девет при това на тимове като Русия, Германия, Хърватия и Австрия.

Въпреки това участиетона звездата Неймар в първия мач е под въпрос. Селекционерът Тите обяви, че звездата на отбора все още не е на 100% готов, за да играе. В края на февруари Неймар счупи костица и изкълчи глезена си, но въпреки че участваше в някои от контролите, все още от тима остават предпазливи.

"Ние трябва да сме внимателни с него и да не рискуваме. Мисля, че състоянието му не е 100% идеално, за да играе, но ще преценим точно преди мача. В спринтовете е на добро ниво, но има какво да се желае от издръжливостта му", каза Тите.

Бразилия ще бъде и без халфа Фред, което намалява опциите на селекционера. Очаква се при отсъствие на Неймар на терена да излезе Роберто Фирмино, а в средата на терена да бъде опитният Фернандиньо.

Срещу себе си бразилците ще имат много организирания отбор на Швейцария. Европейците не пропускат да спечелят поне по един мач в последните си четири участия на световните. Освен това Швейцария има само една загуба в последните си 13 мача и играе много стабилно под ръководството на Владимир Петкович.

Последният път, в който Германия не започва участието си на световно с победа е от 1986 г. (1:1 с Уругвай). В последните три първенства обаче Бундестима неизменно вкарва по три гола, а през 2002 г. дори потегли с 8:0 над Саудитска Арабия.

При бразилците последният случай, в който тимът не печели първия си мач е още по-отдавна – 1978 г., когато завършва 1:1 с Швеция.

Всички срещи от световното можете да гледате във фен зоната на мястото на бившия стадион "Юнак".

Дневник