Белгия ще има състезание от календара във Формула 1 още три сезона, обявиха от шампионата. Пистата "Спа-Франкошам" подписа нов договор със собствениците на спорта "Либърти медиа", който ще продължи до 2021 г.

Преговорите между правителството на Валония, чиято собственост е легендарната белгийска писта и "Либърти" са завършили успешно в средата на седмицата. Настоящият договор изтичаше в края на сезона, но ще бъде удължен.

Макар да е на загуба в последните няколко години състезанието за Гран при на Белгия носи големи печалби на местната икономика. Заради това местното правителство покрива загубите от години. Според белгийския вестник "Ехо" до момента са продадени 200 хиляди билета, от които 75 хиляди само за неделното състезание. През тази година Гран при на Белгия ще се проведе на 26 август и е първото след триседмичата лятна пауза.

Белгия е част от Формула 1 от 1950 г. и до момента 63 пъти е била домакин на надпреварата. Случаите, в които "Спа-Франкошам" отпада от календара за 1957, 1959, 1969, 1971, 2003 и 2006 г. Състезанието е много обичано от пилотите заради класическата писта, а непредсказуемото време в Ардените винаги играе голяма роля.

Рекордът по победи на "Спа" държи Михаел Шумахер с шест (печели първата си победа именно в Белгия – бел. ред.). От действащите пилоти с най-много е Кими Райконен (4), а четирикратните световни шампиони Люис Хамилтън и Себастиан Фетел имат съответно три и две.

Дневник