Битката в група Е на световното първенство започна с победа на Сърбия над Коста Рика с 1:0. Единственият гол на "Космос арена" в Самара отбеляза Александър Коларов след прекрасно изпълнен пряк свободен удар в 56-ата минута. Капитанът на сръбския тим не остави никакви шансове на Кейлор Навас с изстрел от повече от 25 метра.

Успехът е първи за Сърбия след завръщането на световните финали, на които бяха за последно през 2010 г. В Южна Африка сърбите спечелиха една победа.

"Това е един от най-важните голове в моята кариерата. Този гол може да ни даде голямо предимство за излизане от групата и ще ни донесе самочувствие", каза Коларов.

Капитанът на Сърбия обясни, че помага с опита си на младите и опита да бъде лидер на тима.

Попадението на Коларов е третото от свободен удар от началото на турнира след по-малко от четири дни. На последното световно в Бразилия паднаха общо три гола от свободни удари за цялата надпревара.

Двубоят между двата тима, които са поставяни като аутсайдери в група Е, беше много равностоен. Преди почивката предимството беше на страната на сърбите, които повече владееха топката. Въпреки това първият добър шанс за гол беше на сметката на Коста Рика, но ударът на Джанкарло Гонсалес мина над гредата.

До края на първата част Сергей Милинкович-Савич размина няколко играчи на Коста Рика и накрая му остана само да преодолее Навас, но стреля много слабо в центъра на вратата.

През второто полувреме Сърбия продължи да бъде малко по-активен и можеше да вкара чрез Митрович в 50-ата минута. Шест по-късно европейците получиха фаул на около 25 метра пред вратата. Коларов застана зад топката, стреля много силно и точно и не остави никакви шансове на Навас – 1:0.

След попадението Сърбия се дръпна в защита и започна да играе на контраатаки. Това позволи на Коста Рика да разиграва топката продължително, но това така и не водеше до чисти голови положения пред вратата на Владимир Стойкович. Костариканците отправиха само един точен удар за вторите 45 минути.

По-интересно стана в допълнителното време, когато Неманя Матич опита да се сбие с цялата пейка на Коста Рика. Сръбският халф се сдърпа за топката с член на треньорския щаб, след което всички резерви на костариканците му се нахвърлиха. Съдията Дидю взе пак обаче успя да овладее ситуацията.

Вторият мач в групата е между Бразилия и Швейцария, който е тази вечер от 21 часа.

Дневник