Седмици, след като обяви раздялата си с "Дукати" в края на сезона Хорхе Лоренсо спечели втора поредна победа в MotoGP. Испанският пилот триумфира в домашната си надпревара за Гран при на Каталуня с много силна езда. За пети път в кариерата си в Кралския клас Лоренсо печели на пистата край Барселона след 2010, 2012, 2013 и 2015 г.

Пилотът на "Дукати" изпревари с четири секунди световния шампион Марк Маркес, а трети завърши Валентино Роси. Лоренсо триумфира и в предишния кръг за Гран при на Италия на пистата "Муджело".

Испанецът стартира от полпозишън (първи за него с "Дукати"), но в първия завой беше изпреварен от Маркес и Андреа Яноне със "Сузуки". Много бързо обаче Лоренсо се върна начело и във втората обиколка изпревари своя сънародник. Трети пък излезе Андреа Довициозо с второто "Дукати".

Италианецът обаче падна в петия завой в деветата обиколка и отпадна от състезанието. Довициозо не завърши за трети път през сезона, след като напусна надпреварите в Херес и Льо Ман.


Отпадането на Довициозо помогна на Валентино Роси да излезе трети и той без проблеми запази позицията си на пистата. За Доктора това беше трето поредно качване на подиума и общо четвърто трето място за сезона. Пред него битката между Лоренсо и Маркес беше решена бързо, като пилотът на "Хонда" нямаше темпо да спори със съперника си.

Зад първите трима завършиха Кал Кръчлоу с "Хонда", Дани Педроса, Маверик Винялес, Йоан Зарко, Данило Петручи, Алваро Баутиста и Яноне.

След седем кръга от началото на сезона лидер продължава да бъде Марк Маркес със 115 точки, а Роси е втори с 27 по-малко. Трети е Маверик Винялес (77) пред Зарко (73), Петручи (71) и Кръчлоу (69). Довициозо е с 66 и заема едва осмо място.

Дневник