Часове след грешната стъпка на Германия, вторият голям фаворит на световното първенство Бразилия, също не успя да спечели мача си. Петкратните световни шампиони започнаха с равенство 1:1 срещу Швейцария, в мач, в който бяха на ниво само в определени моменти.

Филипе Коутиньо изведе "селесао" напред след 20 минути, но вместо това да окрили отбора, промени поведението му. В началото на втората част Щефан Цубер изравни, а до края повече голове нямаше.

Едва за втори път от 1978 г. насам Бразилия не успя да спечели първия си мач на световно, след като преди 40 години направи 1:1 с Швеция.

"Ростов арена" беше почти пълен, като 43 109 души видяха интересен мач между двата тима, считани за фаворити в група Е. След срещата между тях обаче Бразилия и Швейцария остават да делят второто място в потока си, където лидер е Сърбия, който по-рано днес победи Коста Рика.

Голяма роля за точката за Швейцария имаше и вратарят Ян Зомер, който направи много силен мач. На няколко пъти стражът се справи прекрасно, за да не позволи на бразилците да му вкарат. Тимът на Владимир Петкович игра много рационално, на моменти дори грубо, но постигна целта си срещу фаворита.

Въпреки съмненията около състоянието му Неймар започна като титуляр за Бразилия. Той действаше на лявото крило, а Тите избра тимът му да бъде в схема 4-2-3-1, като Коутиньо действаше зад гърба на централния нападател Габриел Жезуш.

Срещу бразилците Швейцария разчиташе на компактен отбор, групиран много добре в собствената си половина. Европейците заложиха на повече хора в средата на терена, чрез които да получат предимство срещу петкратните световни шампиони.

Именно опазването на звездата на Бразилия беше ключът към положителния резултат за Швейцария. Европейците направиха всичко по силите си да ограничат Неймар. Срещу звездата на Бразилия бяха извършени десет нарушения, което е рекорд на световни първенства от 1998 г. насам. Преди 20 години играчите на Тунис направиха 11 фаула срещу Алън Шиърър.

В първите десет минути Швейцария показа замисъла си за мача, като на няколко пъти отне топката в средата на терена и организира бързи контраатаки, стигайки до два изстрела. И при двата обаче Блерим Джемайли и Валон Бехрами стреляха неточно.

Бразилия стигна до добра възможност едва в 12-ата минута, когато Паулиньо сам си създаде шанс в наказателното поле, но неговият удар премина встрани от десния стълб.

Все пак в 20-ата минута бразилците стигнаха до гол, дело на Филипе Коутиньо. Макар че топката стигна малко случайно до плеймейкъра на "селесао", той изпълни специалитета си и с хубав фалцов удар не остави шансове на Ян Зомер. Топката срещна страничния стълб и влетя в мрежата зад швейцарския вратар – 1:0.


Изненадващо след ранния гол Бразилия не използва инерцията, а реши да се дръпне в задни позиции. Отборът започна повече да задържа топката, но вече нямаше ситуации, при които дори да стига до вратата на Зомер. До края на първата част бразилците повече не успяха да отправят точен удар. Швейцария също нямаше никакви опасности на сметката си.

През втората част Бразилия така и не успя да наложи контрол в мача. Швейцарските играчи умело накъсваха действията на терена, правеха много тактически нарушения и задържаха топката, когато трябва.

Буквално при първия си шанс след почивката европейците успяха да изравнят. В 50-ата минута Джердан Шакири центрира от корнер, а Щефан Цубер се разписа с глава – 1:1.

При попадението на швейцареца обаче ясно се видя, че той избутва централния защитник на бразилците Жоао Марио. Реферът Сесар Артуро Рамос обаче не получи информация в слушалките си от видеосъдиите в Москва, че заслужава да гледа повторение и зачете гола.

След изравнителния гол бразилците веднага смениха подхода като в рамките на седем минути на терена се появиха Фернандиньо и Ренато Аугусто на местата на Каземиро и Паулиньо. Целта на селекционера Тите беше да си върне контрола в средата на терена, но швейцарците продължиха с поредицата от нарушения. Нито за момент футболистите в червено не се колебаеха да задържат бразилците, а това накъса целия ритъм на "селесао".

Едва в 78-ата минута Бразилия успя да отправи първия си точен удар през втората част. Тогава обаче изстрелът на Неймар не затрудни по никакъв начин Ян Зомер.

В последните 10 минути на терена се появи и Роберто Фирмино, който беше последната смяна за бразилците. Едва след неговата поява действията на тима в нападение станаха по-разнообразни и "селесао" стигна до няколко опасности.

Фирмино обаче стреля неточно в 82-ата минута, след като избра да не подава от много малък ъгъл. Малко по-късно и Неймар имаше шанс, но ударът му с глава беше много слаб.

Отново Фирмино беше най-близо до гола в последната минута на редовното време, когато засече центриране на Неймар от фаул. Нападателят се оказа непокрит и стреля с глава, но Ян Зомер отново прояви рефлекса си. Секунди по-късно удар на Жоао Миранда премина на сантиметри от страничния стълб.

В добавеното време се наложи на защитника Фабиан Шер дори да чисти пред голлинията след статично положение, но Швейцария издържа на натиска на южноамериканците.

Следващите мачове в групата са на 22 юни, тогава Бразилия играе с Коста Рика, докато швейцарците със Сърбия.

Дневник