Мъжкият национален отбор по волейбол записа пета победа в Лигата на нациите след драматичен успех над Бразилия с 3:2 (25:22, 19:25, 25:15, 18:25, 15:12) във Варна. В зала "Конгресна" възпитаниците на Пламен Константинов показаха по-здрави нерви и заслужено надвиха олимпийския шампион.

Резултатите на българите вървят по възходяща линия, като ден по-рано те надиграха убедително Канада. Успехът срещу бразилците е втори за националите в последните три двубоя между двата тима.

Българите остават 12-и с пет победи и седем загуби, колкото имат отборите на Германия и Австралия. Бразилия е четвърта с осем успеха и четири поражения, като южноамериканците загубиха и трите си мача на турнира във Варна.

Най-резултатен беше Валентин Братоев с 14 точки, а Светослав Гоцев добави 12. Основна заслуга за победата имаше Розалин Пенчев, който изнесе атаката на българите в края на тайбрека.

За олимпийските шампиони с 22 точки завърши диагоналът Уоуъс Де Соуза, а Маурисио Борхес записа 12.

Двубоят започна равностойно, като играта вървеше точка за точка. Двата отбора завършваха успешно атаките си и първото техническо прекъсване дойде при резултат 8:7 за българите.

Последва силна серия от сервис на Боян Йорданов, която разтрои посрещането на бразилците. Националите отвориха разлика от две точки, като до второто техническо прекъсване увеличиха преднината си на 16:13. С ас на Виктор Йосифов резултатът нарасна до 19:15. Българите поддържаха тази разлика и нямаха проблеми да затворят гейма с 25:22.

Доброто настроението в играта на националите продължи в началото на втория гейм, като възпитаниците на Константинов поведоха с 8:5. Грешки в атака на българите обаче заличиха преднината им. Играта вървеше равностойно, но при резултат 14:14 националите излязоха от ритъм. До края на гейма те спечелиха едва пет точки и загубиха частта с 19:25.

Загубата на гейма подейства мотивиращо за българите. Желанието в полето на националите се върна, а Йорданов отново беше на висота в атака. Блокадата на българите заработи, като Йосифов и Гоцев се отличиха с добри изяви.

Националите поведоха с 8:4, а след сърцата игра в защита разликата достигна седем точки. Бразилците изглеждаха обезверени, докато възпитаниците на Константинов затвориха спокойно гейма с 25:15.

В началото на четвъртата част се усети умора в състава на българите. Николай Учиков и Розалин Пенчев влязоха на мястото на Йорданов и Братоев, но това не даде желания резултат. Бразилците взеха рано преднина, която постепенно увеличаваха и спечелиха гейма с 25:18.

В тайбрека българите превъзхождаха съперника си. Над всички беше Розалин Пенчев, който се отчете с три важни точки в края на гейма, спечелен с 15:12 от националите.

В последния кръг от Лигата на нациите българите ще играят с Германия, Иран и Южна Корея. Двубоите са в Техеран от 22 до 24 юни.

Дневник