Роджър Федерер се завърна на върха в световната ранглиста. 36-годишният швейцарец събра 8920 точки, след като през уикенда спечели тенис турнира на тревни кортове в Щутгарт. Той изпревари със 150 точки големия си съперник Рафаел Надал, който си взе почивка след 11-ата титла от "Ролан Гарос".

Александър Зверев запазва третото си място с актив от 5965 точки, следван от Хуан Мартин дел Потро с 5080 точки. Григор Димитров напредва с една позиция до №5 за сметка на Марин Чилич. Българинът има 4870 точки, а хърватинът - само десет по-малко.

На останалите позиции в челната десетка няма промени. Австриецът Доминик Тийм е седми с 3835 точки, следван от южноафриканеца Кевин Андерсън с 3635, белгиеца Давид Гофен с 3110 и американеца Джон Иснър с 3070.

Федерер оглавява световната ранглиста за 310-а седмица, с което подобрява собствения си рекорд. След него във вечната класация са Пийт Сампрас (286), Иван Лендъл (270), Джими Конърс (268), Новак Джокович (223) и Надал (177).

Федерер е №1 в мъжкия тенис в шести различен период. Той се изравнява с Надал, Андре Агаси и Бьорн Борг, които също са стъпвали на върха по шест пъти. С повече са само Лендъл (8), Конърс (9), Сампрас (11) и рекордьорът Джон Макенроу (14).

Тази седмица Федерер ще участва в турнира в Хале, а Надал пропуска надпреварата в "Куинс". Испанецът обаче може да се върне на върха в ранглистата, ако швейцарецът не успее да защити трофея си в Германия.

Федерер ще преследва десетия си трофей в Хале. Той е водач в основната схема, а оставените поставени в надпреварата са Александър Зверев, Доминик Тийм, Роберто Баутиста Агут, Лука Пуи, Филип Колшрайбер, Кей Нишикори и Ришар Гаске.

В "Куинс" ще играят четирима играчи от топ 10 - шампионът от 2014 г. Григор Димитров, носителят на трофея от 2012 г. и финалист от миналата година Чилич, финалистът от 2015 г. Андерсън и Гофен.

Носителят на рекордните пет титли в "Куинс" Анди Мъри също ще се включи в надпреварата. Фелисиано Лопес, който миналата година триумфира в лондонския клуб след няколко спасени мачбола срещу Чилич, се завръща, за да защитава титлата си.

Заявки за участие са подали още шампионът в "Куинс" от 2010 г. Сам Куери, Стан Вавринка, Томаш Бердих, Милош Раонич, Ник Кириос, Джак Сок, Жил Мюлер, Фернандо Вердаско, Денис Шаповалов. В последния момент с "уайлд кард" се включи и Новак Джокович.

Димитров ще започне участието си още днес с мач от турнира на двойки. Българинът си партнира с американеца Райън Харисън, а съперниците им в първия кръг са британците Кайл Едмънд и Нийл Скупски. Двубоят ще започне около 14.30 ч.

Във вторник Димитров ще стартира битката в индивидуалната надпревара. В първия кръг той ще се изправи срещу бележещия постоянен възход през последните сезони Дамир Джумхур от Босна и Херцеговина.

Дневник