В предпазлив двубой с малко вълнуващи моменти Швеция измъкна трудна победа с 1:0 срещу Южна Корея. Единственото попадение падна в 65-ата минута след дузпа, отсъдена след намесата на системата за видеоповторения. Негов автор стана капитанът Андреас Гранквист.

Швеция печели откриващия си мач на световно първенство за пръв път от 60 години насам. Предишният победен старт на "трите корони" е на домашния мондиал през 1958 г., когато надиграват Мексико с 3:0, а впоследствие стигат до финала.

С успеха срещу Южна Корея Швеция се изравни с Мексико на върха в класирането на група F. В неделя мексиканците изненадаха световния шампион Германия, като също се наложиха с 1:0.

Швеция беше по-добрият отбор в двубоя с Южна Корея и закономерно стигна до успеха. Азиатците се защитаваха добре и пресираха много агресивно, с което създадоха доста трудности за атаката на скандинавците.

В същото време обаче съставът, воден от Шин Тае Юн, не отправи нито един точен удар за целия мач. Редките опити за атака на корейците доведе до едва два опита за отбелязване на гол за всичките 95 минути.

Швеция също не впечатли в атака, въпреки че създаде няколко добри положения. Като цяло битката на терена преобладаваше и това доведе до рекорден брой нарушения от началото на турнира - 43. Корейците извършиха 23, а шведите - 20.

Азиатците започнаха по-агресивно мача и имаха няколко бързи атаки по фланговете в началните минути, които обаче завършиха с нескопосани центрирания.

Швеция постепенно изнесе играта в по-предни позиции и започна да притеснява противниковата отбрана.

В 20-ата минута Маркус Берг имаше страхотна възможност да изведе своя отбор напред в резултата. Шведският нападател обаче направи огромен пропуск, след като необезпокояван от границата на вратарското поле стреля в тялото на вратаря Чу Хьон Уу.

До края на полувремето шведските футболисти още няколко пъти създадоха напрежение пред вратата на корейците, като всички опасности идваха след центрирания от статични положения.

Второто полувреме продължи в същия дух - с много борба и малко интересни ситуации. Добра възможност се откри пред Ола Тойвонен, който стреля с глава, но вратарят Чу отново се намеси стабилно и изби от голлинията.

Така се стигна го 64-ата минута, когато Ким Шин Уук направи необмислен шпагат в наказателното поле и препъна Виктор Клаесон.

Главният съдия Жоел Агияр прегледа ситуацията на монитора и правилно отсъди дузпа, която капитанът Гранквист хладнокръвно реализира.

След гола шведските футболисти с лекота контролираха мача, като не позволиха на съперника да стигне дори до един точен удар.

Едва в заключителните секунди се стигна до напрежение пред шведската врата. Корейците поискаха дузпа за игра с ръка, но претенциите им правилно бяха подминати.

В следващите мачове от групата са на 23 юни. Южна Корея и Мексико ще се изправят един срещу друг в 18.00 ч. на стадион "Ростов арена". Три часа по-късно започва двубоят между Швеция и Германия в Сочи.

Дневник