Във вторник "Лудогорец" ще научи съперника си в първия квалификационен кръг на Шампионската лига. Ден по-рано европейската футболна федерация (УЕФА) разпредели в три групи участниците в първите пресявки по пътя към груповата фаза на най-силния клубен турнир.

Седемкратният български първенец е поставен в група 2, където може да срещне "Викингур" от Фарьорските острови, северноирландския "Крусейдърс", "Корк сити" от Ирландия, шампионът на Исландия "Валур" (Рейкявик), както и един от победителите от предварителната квалификация. В нея мачовете са "Санта Колома" (Андора) срещу косовския "Дрита" и "Ла Фиорита" от Сан Марино срещу "Линкълн ред импс" от Гибралтар.

Първите мачове от първия квалификационен кръг на Шампионската лига ще се играят на 10 и 11 юли, а реваншите са на 17 и 18 юли.

От сезон 2018-2019 влизат промени, които ще направят влизането в групите на най-силния клубен турнир по-трудно за отборите от по-малките страни. Половината места вече са гарантирани за четирите лиги с най-висок коефициент - испанската, германската, английската и италианската, а през квалификациите ще преминат само шест отбора.

Директно в груповата фаза ще влизат първите четири в крайното класиране в Примера дивисион, Бундеслигата, Висшата лига и Серия А, както и победителите в Шампионската лига и Лига Европа от предходния сезон.

Още осем отбора ще имат директни квоти - по два от страните, които заемат пето и шесто място в ранглистата на УЕФА (Франция и Русия), и шампионите на следващите четири страни с най-висок коефициент (Португалия, Украйна, Белгия и Турция).

Българският шампион ще започне участието си от първия квалификационен кръг и ще трябва да отстрани четири отбора, за да стигне до груповата фаза.

"Лудогорец" има коефициент 37.000, с който си гарантира да бъде поставен до четвъртия квалификационен кръг. Въпреки това още в третия кръг българският шампион може да срещне сериозни отбори като БАТЕ (Борисов), "Динамо" (Загреб) или АЕК. В последната пресявка пък евентуални съперници са "Легия" (Варшава), АПОЕЛ (Никозия) или "Астана".

Дневник