Един от сочените за скрити фаворити на световното първенство Белгия започна участието си на шампионата с убедителна победа 3:0 над Панама. "Червените дяволи" обаче не стигнаха толкова лесно до трите точки, след като и трите гола на стадион "Фищ" в Сочи паднаха след почивката.

Дрийс Мертенс откри с прекрасно изпълнение в 47-ата минута, а другите голове бяха дело на Ромелу Лукаку в 69-ата и 75-ата минута. До края на мача белгийците дори пропуснаха да направят резултата по-убедителен.

Белгия затвърди отличната си форма, след като вече няма загуба в 20 срещи. За последно "Червените дяволи" загубиха през септември 2016 г. от Испания с 0:2 и от тогава са с баланс 15 победи и пет равенства.

Дебютантът на световни финали се представи достойно и показа много приятно лице. Панамците играха с желание и самочувствие и на моменти затрудниха много соченият за фаворит белгийски отбор.

Белгия беше без контузените Венсан Компани и Томас Вермален, но започна с много впечатляващ състав, в който заедно на терена излязоха Еден Азар, Кевин Де Бройне, Ромелу Лукаку, Дрийс Мертенс и Яник Караско. Футболистите на Роберто Мартинес нямаха проблем да контролират двубоя, като държаха топката в по-голяма част от времето.

"Винаги е хубаво да тръгнеш на голямо първенство с победа, още повече убедителна. Доволен съм от играта на отбора, футболистите показаха, че имат голям потенциал и зависи само от тях да го използват. На почивката им обясних да останат спокойни и да следват плана, който имахме. Все пак и ранният гол ни помогна", каза след мача Роберто Мартинес.

Според селекционера на Белгия отборът ще бъде още по-добър в следващите мачове, защото "началото винаги е малко по-мудно".

Срещу себе си обаче видяха пределно мотивиран отбор, който не отстъпваше. Играчите на Панама се бяха затворили добре и разчитаха на контраатаки, основно чрез дясното си крило Йоел Барсенас.

До почивката Белгия имаше четири много добри възможности да вкара гол, но не успя да се възползва. Първо вратарят Пенеда направи страхотно спасяване срещу Азар, а след това с два пропуска се отчете Дрийс Мертенс.

Все пак секунди след подновяването на играта Белгия откри резултата. След продължително задържане на топката в наказателното поле на Панама и няколко неуспешни опита на играчите в бяло да я изчистят, тя попадна в Мертенс и с красив удар от воле нападателят реализира – 1:0.

За Мертенс това беше гол на второ световно първенство, след като се разписа и в Бразилия преди четири години. За последно белгийски футболист стори това на първенствата през 1998 и 2002 г., като това беше бившият селекционер Марк Вилмотс.

Ранният гол успокои играчите на Роберто Мартинес и в същото време промени изцяло плановете на Панама. Белгийският отбор започна да играе с още по-голямо търпение, но тогава се увеличи агресията на съперниците.

В рамките на няколко минути трима от Панама бяха санкционирани с жълти картони, заради откровено груби изяви срещу белгийски играчи.

В 69-ата минута Ромелу Лукаку вкара втори гол, който сякаш реши изхода от мача. След продължителна атака топкатаотиде в Де Бройне, той премина между двама в бяло и центрира ефектно с външен фалц, а от около десет метра Лукаку се разписа с глава.

Шест минути по-късно централният нападател на Белгия вкара още един гол, с който оформи крайния резултат. Този път асистенцията даде Еден Азар, а Лукаку отбеляза своето пето попадение на голям форум с Белгия. Единственият играч с повече в историята на "Червените дяволи" е Ян Кулеманс (6).

До края на мача Панама имаше един добър шанс, но вратарят на белгийците Тибо Куртоа се намеси и спаси.

Другите два отбора в група G са Англия и Тунис, които играят помежду си малко по-късно. В следващият си мач Белгия среща тунизийците на 23 юни.

Дневник