Носителят на 12 титли от Големия шлем Новак Джокович записа безпроблемна победа в първия си мач на тревни кортове за 2018 г. Сърбинът даде само три гейма на австралийския квалификант Джон Милман и имаше нужда от едва 65 минути за успеха с 6:2, 6:1 в първия кръг на турнира в лондонския клуб "Куинс".

Във втория кръг Джокович ще се изправи срещу поставения под №2 Григор Димитров. Българинът, който е шампион в турнира от 2014 г., премина през много труден мач и трябваше да наваксва пробив пасив в третия сет, за да пречупи босненеца Дамир Джумхур - 6:3, 6:7 (4), 6:3.

Джокович нямаше никакви проблеми срещу заемащия 63-ото място в света Милман. Сърбинът, който се включи в турнира с "уайлд кард", имаше 13 възможности за пробив и реализира пет от тях - две в първия и три във втория сет.

В същото време бившият №1 не даде нито един шанс на Милман в своите подавания. Той вкара цели 76% от първите си сервиси в мача и загуби едва шест от разиграните 34 точки в сервис геймовете си, като две от тях дойдоха след двойни грешки.

Това е едва четвърто участие за Джокович в "Куинс" и първо от осем години насам. Той дебютира през 2007 г., когато губи във втория кръг от французина Арно Клеман. Година по-късно сърбинът достига до финала, но е спрян от Рафаел Надал. През 2010 г. бившият №1 отстъпи във втория кръг срещу белгиеца Ксавие Малис.

Джокович има солидно предимство в мачовете срещу Григор Димитров. Сърбинът е спечелил шест от седемте им срещи, включително последните четири. Повечето им двубои обаче са били доста оспорвани.

Последният им сблъсък беше в осминафиналите на мастърса в Париж през 2016 г., когато Джокович направи обрат и спечели с 4:6, 6:2, 6:3, Единственият успех на Димитров дойде при третата им среща - 7:6 (6), 6;7 (8), 6:3 във втория кръг на мастърса в Мадрид през 2013 г.

Двамата имат един мач помежду си на тревни кортове. Те изиграха паметен полуфинал на "Уимбълдън" през 2014 г., в който Димитров пропусна три поредни възможности да стигне до пети сет и загуби драматично след 4:6, 6:3, 6:7 (2), 6:7 (7).

Осмият двубой между българина и сърбина ще се изиграе в четвъртък. Победителят ще се класира за четвъртфиналите, където ще срещне някого измежду Жюлиен Бенето, Адриан Манарино и Даниел Евънс.

dnevnik.bg