В мач, белязан от втория най-бърз червен картон на световните първенства, Япония изненада сочената за фаворит в група H Колумбия. Само след 2:56 минути Карлос Санчес спря с ръка влизаща във вратата топка и закономерно беше изгонен. Азиатците се възползваха от численото си предимство и спечелиха исторически успех с 2:1.

Японците постигнаха първа азиатска победа срещу южноамерикански отбор в историята на световните първенства. Те записаха и първия си успех на световни финали от домакинството си през 2002 г., когато стигнаха до осминафиналите.

Колумбия влезе като фаворит в мача и с надежди да повтори страхотното си представяне в Бразилия през 2014 г. Четвъртфиналистите от предишния мондиал обаче бяха попарени още в третата минута.

Направилият страхотен мач за Япония Юя Осако се измъкна зад защитата на колумбийците и се озова очи в очи с Давид Оспина. Вратарят спаси последвалия удар, но топката попадна в Шинджи Кагава. Плеймейкърът на "Борусия" (Дортмунд) стреля без забавяне, а шутът му беше спрян от широко протегната встрани ръка на Карлос Санчес.

Реферът Дамир Скомина без колебания посочи бялата точка и показа директен червен картон на полузащитника. Санчес стана вторият най-бързо изгонен играч на световни първенства след уругваеца Хосе Алберто Батиста, който през 1986 г. получава червен картон само след 54 секунди игра срещу Шотландия.

Кагава се зае с изпълнението на дузпата и с удар в центъра на вратата изведе Япония напред в резултата. Голът доведе до объркване в играта на колумбийците. Особено колеблив беше централният защитник Давинсон Санчес, който подари няколко отлични ситуации на азиатците.

В 15-ата минута японците за втори път хванаха неподготвена отбраната на Колумбия. Такаши Инуи беше изведен на отлична позиция вляво от вратата, но фалцовият му удар с десния крак премина малко встрани от далечната греда.

Въпреки че бяха в намален състав, колумбийците опитваха да пресират съперника и се задържаха често в противниковата половина. Южноамериканците обаче стигнаха само до един по-интересен удар - на Радамел Фалкао, с който вратарят Ейджи Кавашима нямаше никакви проблеми.

След половин час игра Осако се пребори с Давинсон Санчес и се измъкна вляво от вратата. Нападателят на Япония опита шут към далечния ъгъл, но ударът му не хвана фалца и се насочи към тъчлинията.

Шест минути преди края на полувремето Колумбия успя да изравни резултата. Реферът Скомина отсъди изключително спорно нарушение за нарушение срещу Фалкао на границата на наказателното поле. Хосе Кинтеро застана зад топката и изненада Кавашима с нисък удар под стената към близкия ъгъл. Вратарят на Япония хвана топката, но тя вече беше преминала голлинията с целия си обем.

Япония заигра много по-агресивно и амбицирано през второто полувреме. Азиатците наложиха силен натиск и започнаха да редуват положения пред вратата на Оспина.

В 54-ата минута Осако за пореден път се пребори с неуверения Давинсон Санчес и се измъкна вляво от вратата. Японецът отправи силен удар от малък ъгъл, но Оспина спаси. Три минути по-късно вратарят на "Арсенал" отново се намеси отлично, за да спре изстрел на Инуи.

В 73-ата минута късметът покри Колумбия, след като силен шут отблизо се отклони в тялото на Санчес и премина покрай вратата. При последвалия корнер обаче южноамериканците се пропукаха.

Появилият се само две минути по-рано като резерва Кейсуке Хонда центрира, а Сантяго Ариас и Фалкао позволиха на Осако да ги надскочи и да прати топката с глава покрай неуверено излезлия две-три крачки напред Оспина.

Пет минути по-късно Колумбия получи шанс да изравни за втори път. Хамес Родригес беше изпуснат отдясно на вратата и стреля силно с левия крак. Авторът на втория гол Осако обаче се хвърли навреме в краката му и блокира удара.

В последните десетина минути играчи на Колумбия изглеждаха твърде изморени, за да мога да наложат финален натиск. Японците спокойно контролираха темпото и без особени трудности удържаха трите точки.

По-късно днес във втория мач от група Н се срещат Полша и Сенегал. Двубоят започва в 18.00 ч. Следващите мачове в групата са на 24 юни - Япония срещу Сенегал и Полша срещу Колумбия.

dnevnik.bg