Двукратният олимпийски шампион и бивш №1 в света Анди Мъри се завърна на корта след едногодишно отсъствие заради контузия в хълбока и последвали усложнения и операция.

31-годишният шотландец беше много близо до впечатляваща победа срещу Ник Кириос, но допусна драматичен обрат и отпадна в първия кръг на турнира в "Куинс". Носителят на рекордните пет титли в лондонския клуб спечели убедително първия сет, но отстъпи с 6:2, 6:7 (4), 5:7 след 2 часа и 40 минути игра.

Това беше първи мач за Мъри от миналогодишния "Уимбълдън". Тогава той стигна до четвъртфиналите, където загуби от американеца Сам Куери след обрат от 2:1 до 2:3 сета. Шотландецът планираше да се завърне в началото на 2018 г., но му се наложи да се оперира и завръщането му се забави с половин година.

Мъри започна отлично първия си официален мач за 2018 г. Той реализира два пробива в подаванията на Кириос, спаси всяка една от трите точки за пробив, които се откриха пред австралиеца, и спечели убедително първия сет.

Втората част започна със серия от три поредни пробива. Победител от нея излезе Кириос, който поведе с 2:1, след което затвърди предимството си с категоричен сервис гейм на нула. Мъри обаче не се предаде и бързо навакса изоставането си, за да изравни при 4:4.

Стигна се до тайбрек, в който Кириос реализира минипробив още в първата точка. Австралиецът успя да запази крехкия си аванс до края и след 7:4 прати двубоя в решаващ трети сет.

В него физическите сили започнаха да напускат Мъри. Шотландецът вече не се движеше със същата енергия по корта, но пък демонстрираше голямо желание и страхотна борбеност.

Първите десет гейма преминаха без пробиви. Петкратният шампион в "Куинс" спаси два мачбола при 4:5, а в следващия гейм дори имаше точка за пробив с цената на "скрит мачбол". Кириос обаче се спаси и измъкна подаването си за 6:5. Сервирайки за влизане в тайбрек, Мъри изостана с 30:40, след което допусна двойна грешка, която сложи точка на спора.

Във втория кръг Кириос ще се изправи срещу победителя от мача между първата ракета на Великобритания Кайл Едмънд и американеца Райън Харисън.

По-рано днес с победа стартира и шампионът в "Куинс" от 2014 г. Григор Димитров. Българинът показа колебания, но пречупи босненеца Дамир Джумхур. Във втория кръг шампионът от финалите на АТП ще играе с носителя на 12 титли от Големия шлем Новак Джокович.

dnevnik.bg