Остериа Франческана" (Osteria Francescana) е най-добрият ресторант в света за втори път след като получи същата оценка и през 2016 г. През миналата година разположеният в малка уличка в Модена ресторант бе на второ място, съобщава "Блумбърг". Наградите бяха раздадени в Билбао, Испания.

Това показва тазгодишната класация "50-те най-добри ресторанта в света", поддържана от William Reed Business Media. Класирането на кандидатите е след гласуване от 1000 ресторантьори, главни готвачи, пишещи за храна и гастрономи. Участниците във вота са разпределени в 26 отделни региона на света.
За последната година най-голямото разместване в челната десятка е спадcj в класацията на най-добрия ресторант за миналата година - Eleven Madison Park l Ийст Хемптън, който сега е четвърти. Извън това обаче годината е добра за заведенията в Северна Америка. САЩ имат 4 ресторанта в Топ 100 при девет година по-рано. Мексико има два ресторанта в Топ 15.
Победителят тази година е изпъстрен с произведения на изкуството, колекционирани от неговия собственик Масимо Ботура, а ястията напомнят за увлечението му по произведенията на Ай Вейвей и Василий Кандински. Те са цветни, комплексни и забавни, пише изданието. Например, салатата "Цезар" може да изглежда като обикновена маруля, но в нея са скрити 15 съставки, сиренето е под формата на хрупкава вафла, яйцата обработени в сол и захар и след това изсушени докато станат достатъчно твърди, за да бъдат рендосани, описва менюто агенцията.
Попадането в класацията безспорно е добра новина за бизнеса, посочва медията. Например, когато през 2013 година El Celler de Can Roca зае първо място, сайтът на ресторанта е посетен от 12 млн. потребители, а ресторантът е наел трима души допълнително само за да отказват резервации заради липсата на места. Рене Реджепи от "Нома" коментира пред изданието, че е можел да напълни ресторанта с резервации за 15 г. напред само от заявките, получени в деня след като застава начело на класацията през 2010 г.


Наградите започват да се обявяват през 2002 г. като публикация в британското издание "Ресторант". Целта е била да се популяризира изданието, започнало да излиза само година по-рано. Редакторите изпращали мейли до журналисти и готвачи да посочват своите фаворити. Получили огромно количество отговори и така се родила класацията.

Сред първите 15 има и руско присъствие. Това е White Rabbit в Москва. През миналата година е класиран 23-и, а тази заема 15-о място.


Ето и ресторантите до 10 място след най-добрия.

2.El Celler de Can Roca, Жирона, Испания
3. Mirazur, Ментон, Франция
4. Eleven Madison Park, Ню Йорк, САЩ
5. Gaggan, Банкок
6. Central, Лима, Перу
7. Maido, Лима, Перу
8. Arpège, Париж, Франция
9. Mugaritz, Сан Себастиан, Испания
10. Asador Etxebarri, Акспе, Испания

Дневник