Осмият ден от световното първенство предлага три много интересни мача, които имат пряка връзка към битката за класирането на осминафиналите. От 15 часа Дания посреща Австралия на "Космос арена" в Самара, в 18 часа в Екатеринбург играят Франция и Перу, а денят завършва с най-интересния мач - Аржентина срещу Хърватия, който е в 21 ч.

Двата тима, считани за фаворити в група D, се изправят един срещу друг, поставени в различна ситуация. Финалистът отпреди четири години е опрян до стената и няма право на нова грешка след неочакваното равенство с Исландия в първия си двубой.

Със само точка дотук Аржентина трябва да гони задължителна победа, за да се върне в битката за класиране на осминафиналите. Срещу аржентинците ще се изправят хърватите, които започнаха с победа 2:0 срещу Нигерия и показаха много уверена игра. "Шахматистите" също се надяват на победа, за да си гарантират класиране напред. Хърватия не е прескачала груповата фаза от дебютното си участие през 1998 г.

След равния с Исландия селекционерът на Аржентина Хорхе Сампаоли беше подложен на големи критики. Заради неблагоприятния резултат се очаква той да направи много промени, като по всяка вероятност Аржентина ще играе с трима централни защитници. Според медиите в Аржентина Маркос Рохо, Анхел ди Мария и Лукас Билия ще останат извън тима.

Основната въпросителна в аржентинския отбор е свързана с Лионел Меси, който изпусна дузпа срещу Исландия. Звездата на "гаучосите" също беше подложен на критики, но получи подкрепа от легендата Диего Марадона.

"Аз пропуснах пет дузпи поред, но това не ми попречи да продължа да съм Марадона. Лео ще се възстанови и ще поведе Аржентина там, където ѝ е мястото. Загубените две точки не бяха заради Меси, а заради треньора и начина ни на игра", каза Марадона.

Хърватите трябва да покажат как е повлиял скандалът в техния лагер, при който нападателят Никола Калинич беше изпратен обратно вкъщи, след като отказа да влезе като резерва срещу Нигерия. В исторически план "шахматистите" имат само една победа срещу Аржентина, която дойде през 2006 г. (3:2) в контрола.

При победа в Нижни Новгород хърватите ще си осигурят класиране напред.

Двата тима се срещнаха и на световното първенство през 1998 г., когато Аржентина победи с 1:0 в групата, но после Хърватия направи пробив и завърши трети.

Франция и Дания се устремяват към осминафиналите

Поредният ден от надпреварата ще предложи и двата мача от група С – Дания срещу Австралия и Франция – Перу. Интригата е дали датчани и французи ще вземат втора победа и ще успеят да си гарантират предсрочно класиране на осминафиналите.

В първия си мач Дания победи много трудно Перу, въпреки че беше тотално надигран от южноамериканците. С гол на Юсуф Поулсен обаче "Червения динамит" стигна до 1:0 и взе предимство в групата. Сега обаче датчаните срещат нов корав тим като Австралия.

"Кенгурата" създадоха големи проблеми на Франция в първата среща, но загубиха след дузпа и автогол на Азиз Бехич. Селекционерът Берт ван Марвайк пожела отборът му да покаже по-активна игра в предни позиции, като според него само така Австралия ще има шанс срещу Дания.


Опитният специалист дори даде за пример поведението на Перу. При нова победа на датчаните пък те ще си осигурят класиране напред. "Червения динамит" неизменно участва във фазата на елиминациите на всяко световно с изключение на 2010 г., когато отпадна в групите.

Отборът на Перу пък се изправя срещу големия фаворит Франция в търсене на първа победа на световни финали от 40 години. Селекционерът на "инките" Рикардо Гарека обяви, че отборът му не се притеснява от силния съперник.

"Срещу Дания играхме добре и не губим увереност. Ще продължим да играем със самочувствие и се надяваме, че това ще ни даде успех. Разбира се, няма да се увличаме в лекомислени атаки", каза треньорът.

Очаква се в мача да започне и голямата звезда Хосе Паоло Гереро.

За сметка на това Франция беше подложена на критики въпреки победата. Критичен беше и селекционерът Дидие Дешан, най-вече към звездата на отбора Антоан Гризман.

"Той трябва да бъде въвлечен в повече действия по време на мача, но Антоан е играч, който е много умен и знае какво точно трябва да коригира. Всички сме уверени, че ще изглеждаме по-добре в срещата", каза Дешан.

Дневник