Австралия и Дания завършиха 1:1 в третия мач от група С на световното първенство в Русия. Австралийците изигра много силна последна част на двубоя, но изпуснаха да спечелят трите точки и сведоха до минимум шансовете си да продължат към осминафиналите.

В началните минути двата отбора разиграваха сигурно и разчитаха основно на центрирания към наказателното поле. Те си размениха по един удар с глава - на Томас Дилейни и на Матю Леки, които обаче не представляваха никаква опасност за вратарите.

В седмата минута датчаните поведоха след страхотно скоростно разиграване, завършено по перфектен начин от Ериксен. Ласе Шоне се пребори за първата топка и я насочи към Николай Йоргенсен. Централният нападател овладя добре и технично продължи към включилия се от втора позиция Ериксен. Плеймейкърът на "Тотнъм" без никакво забавяне отправи мощен удар от ждроб, с който не остави шанс за реакция на Матю Райън.

След гола датските футболисти установиха контрол върху мача. Те пресираха агресивно и бързо си връщаха владението на топката, докато австралийците изглеждаха смутени след попадението. Европейският тим имаше добра възможност за втори гол, но Йоргенсен не се възползва от центриране на Хенрик Далсгорд след неточен удар с глава.

Постепенно австралийците намериха верния ритъм, започнаха да комбинират много по-добре и наложиха натиск в търсене на изравнително попадение. В 30-ата минута те създадоха първата си по-сериозна опасност. Роби Крузе получи топката в наказателното поле и стреля от воле, но беше блокиран.

Осем минути по-късно Леки стреля с глава след центриране от свободен удар, а Юсуф Поулсен спря топката с ръка. След намесата на видеоасистентите ситуацията беше преразгледана и главният съдия Антонио Матеи Лаос посочи бялата точка. Капитанът на Австралия Миле Йединак застана зад топката и хладнокръвно прати Каспер Шмайхел в другия ъгъл, за да изравни с 20-oто си попадение с националната фланелка.

Радостта на австралийците можеше да бъде помрачена само четири минути по-късно. Ериксен центрира от свободен удар, топката премина през куп от играчи и стигна до Азиз Бехич, който я насочи към собствената си врата. За негов късмет тя беше лека и попадна право във вратаря Райън. Така левият бек на "Бурсаспор" се размина с втория си автогол в турнира след този при победното попадение на Франция в първия мач.

Второто полувреме започна с малко по-активна игра на Дания. "Червеният динамит" създаде и първото голово положение. В 51-ата минута Поулсен проби в наказателното поле, след което падна след контакт с Йединак. Топката стигна до Систо, който насочи топката към долния десен ъгъл. Марк Мълиган обаче се намеси решаващо, като успя да я отклони и тя премина съвсем малко встрани от вратата.

След час игра активният Поулсен беше заменен от Мартин Брайтвайте, а няколко минути по-късно Йоргенсен отстъпи мястото си на Андреас Корнелиус. Даниел Арсани пък влезе в игра за Австралия, заменяйки Крузе.

След по-добрите начални минути на полувремето за Дания Австралия пое инициативата. Тимът на Берт ван Марвайк обгради наказателното поле на съперника и започна да създава огромни проблеми за вратаря Шмайхел и защитата пред него.

В 68-ата минута Шмайхел не реахира добре при едно центриране, а Леки отправи удар, но Далсгорд направи ключова намеса. Три минути по-късно Аарън Мой отправи страховит изстрел от дистанция, който профуча покрай вратата. В ответната атака и Систо получи шанс да стреля, но и неговият шут премина встрани от гредата.

В 81-ата минута Арзани направи отличен проби по аутлинията вдясно от вратата и достави опасно центриране на границата на вратарското поле. Шмайхел се размина с топката, но тя не достигна до австралийски футболист.

Две минути преди края на редовното време Леки отправи коварен ъгъл към близкия горен ъгъл. Видимостта на Шмайхел беше затруднена, но датският вратар се справи отлично със ситуацията и спаси.

Dnevnik.bg