Франция е първият осминафилист от група С, след като записа втора победа в потока си. Световните шампиони от 1998 г. надвиха с 1:0 Перу и събраха шест точки, които ги пращат напред. В герой за "петлите" се превърна Килиан Мбапе, който отбеляза единствения гол в 34-ата минута.

Перу отпада от световното първенство след втора загуба, като отново игра много добре, бореше се срещу фаворита в групата си, но отново загуби минимално.

За сметка на това Франция не впечатли във втори пореден мач, като игра добре през първата част, а след това се защитаваше и дори не стигна до точен удар. Големите звезди на "петлите" отново действаха инидивидуално и от това пострада цялостното представяне на отбора. Въпреки това Франция запази перфектния си баланс срещу южноамерикански отбори. В седми пореден мач "петлите" не допуснаха гол срещу тим от Южна Америка, като за последно това се случи през 1986 г. срещу Бразилия.

В последния мач от групата на 26 юни Франция излиза срещу Дания в директен спор за първото място. След две срещи Франция е с шест точки, а "Червения динамит" е с четири. Двата тима ще играят на "Лужники" в Москва, а в същия ден Австралия и Перу ще се борят за първа победа на "Фищ" в Сочи.

Селекционерът на Франция Дидие Дишан направи две промени от състава, който победи Австралия с 2:1 в първия мач. Корентен Толисо и Усман Дембеле останаха на пейката за сметка на Блез Матюиди и Оливие Жиру. "Петлите" заложиха на сила в предни позиции, като Гризман имаше свободна роля до Жиру, докато Матюиди застана на левия фланг, за да помага на Лукас Ернандес.

Перу пък беше с голямата си звезда Хосе Паоло Гереро, който поведе атаката. Другият ветеран Хеферсон Фарфан остана на пейката.

Както и в първата си среща с Дания, перуанците започнаха със самочувствие и бяха много активни. Първата опасност беше на сметката на "инките", когато Кристиан Куева стреля, но топката мина над вратата.

Франция отговори с положение на Гризман. Звездата на "петлите" получи хубаво подаване в наказателното поле и без да се забавя стреля, но топката беше встрани от целта. За разлика от първия си мач с Австралия французите заложиха повече на играта през центъра на терена. Те търсеха Гризман, който поемаше топката около центъра и изостряше действията на отбора си, основно търсейки Мбапе отдясно.

Едва в 23-ата минута се отвори работа и за Мохамед Абдула Хасан от ОАЕ, който трябваше да решава казус между Гереро и Самуел Юмтити. Нападателят на Перу удари с лакът в лицето защитника на Франция, за кеото получи жълт картон.

Няколко пъти играчи в синьо излизаха на добри позиции, но не успяха да се възползват. Веднъж Мбапе получи прекрасно подаване зад защитата на Перу, но реши да действа ефектно и да стреля с пета, заради което се размина с топката.

С напредване на времето положенията пред вратаря на Перу Гайесе зачестиха, но въпреки това южноамериканците се справяха в зашита.

Все пак в 31-ата минута Франция успя да открие резултата след точно изпълнение на Килиан Мбапе. Жиру беше изведен зад защитата, но ударът му срещна крак на защитник и прехвърли вратаря Гайесе. Така за Мбапе нямаше никакви проблеми да вкара на празна врата.

Нападателят на Франция се превърна в най-младия играч (19 години и шест месеца), който вкарва за "петлите" в голям турнир. Също така Мбапе стана и първият, роден след световното през 1999 г., който се разписва на Мондиал.

До края на първата част Перу имаше само един шанс за гол, който се откри пред Гереро. Голямата звезда на "инките" стреля с левия крак, но Юго Лорис беше на своето място и спаси.

Вратарят на Франция стана седмият играч в историята на "петлите", който достига до трицифрен брой мачове. Пред него са Лилиан Тюрам (143), Тиери Анри (123), Марсел Десай (116), Зинедин Зидан (108), Патрик Виейра (107) и Дидие Дешан (103).

След почивката французите свалиха много темпото и започнаха да играят много по-консервативно. Те дадоха инициативата на противника си и много рядко минаваха центъра. Пол Погба така и не се нагърби да изнася топката и да овладее играта в центъра, заради което и действията ан "петлите" в предни позиции страдаха.

Перу направи две промени и на терена се появиха Хеферсон Фарфан и Сантамария, които освежиха действията на отбора си. "Инките" започнаха да играят с още по-голяма енергия и притиснаха "петлите" до стената.

Франция също можеше да удвои резултата, но левият бек Лукас Ернандес два пъти не успя да се справи.

През вторите 45 минути Франция не успя да отправи точен удар към вратата на Перу. Ситуациите, в които "петлите" стигнаха до наказателното поле на "инките" се брояха на пръсти.

Перу имаше своите шансове и направи всичко по силите си да стигне поне до точка, но не успя. В края на мача Гереро стреля от фаул от около 25 метра, но Лорис беше на мястото си и спаси.

 Дневник