Хърватия изигра много силен мач и победи с 3:0 Аржентина. Лионел Меси и съотборниците му изживяха същинско фиаско и са поставени до стената на световното първенство.

Хърватите стигнаха до разгрома с головете на Анте Ребич, Лука Модрич и Иван Ракитич. С втория си успех те събраха шест точки и вече са сигурен участник в осминафиналите.

В другия мач в групата в петък играят Исландия и Нигерия.

Аржентинците затвърдиха впечатленията, че минават през труден период. Крахът дойде след слаб мач, като воденият от Хорхе Сампаоли отбор остава с една точка и ще трябва да чака с надежда последния си мач срещу Нигерия.

За аржентинците това е първа загуба в групите на световно първенство с три или повече гола разлика от 60 години. Последният случай е при 1:6 срещу Чехословакия на 15 юни 1958 г.

В разгара на звучния шамар, който понесе отборът, погледите и най-тежките критики ще бъдат насочени към Меси. Звездата на "Барселона" не успя да влезе в познатата си роля и да поведе състава. Нападателят опита няколко от обичайните си пробиви между куп играчи на съперника, но без успех.

Хърватите играха с огромно желание и много добра организация. Те не оставяха възможности пред аржентинците.

В петата минута Иван Перишич опита да вкара, но Кабайеро спаси. В 22-ата Акуня центрира отляво и топката попадна върху гредата. Малко след това Агуеро проби по лявото крило и центрира към Меси, но защитник пресече подаването и изчисти в ъглов удар.

В 32-ата минута непокритият Марио Манджукич стреля с глава след центриране на Вършалко, но беше неточен. До почивката удари встрани от вратата отправиха Енцо Перес и Ребич.

 След почивката хърватите влязоха във водещата роля след груба грешка на Кабайеро и красив гол на Ребич. Вратарят подари топката на съперника след опит да я избие. Ребич стреля от въздуха и даде преднина на отбора си.

Аржентинците се видяха притиснати в ъгъла и потърсиха промяна и изравняване. Сампаоли извади Серхио Агуеро и пусна Гонсало Игуаин. По-късно в игра влезе и Пауло Дибала.

В 64-ата минута аржентинците стигнаха до най-добрата си възможност, но след разбъркване в близост до вратата не можаха да вкарат и стигнаха само до ъглов удар. Малко след това бранител блокира Манджукич в наказателното поле. Дибала имаше възможност в 71-ата минута, когато отправи диагонален удар, но не беше точен.

Хърватия нанесе решаващ удар в 80-ата. Тогава Модрич отправи отлично насочен удар от разстояние, а Кабайеро отново не се намеси добре и резултатът стана 2:0.

Седем по-късно Ракитич беше близо до увеличаване на преднината на отбора си след прекрасно изпълнение от фаул, но улучи гредата. В добавеното време той все пак вкара, след като защитата на аржентинците рухна. Хърватите разиграха отлично и отблизо футболистът на "Барселона" беше точен.

Дневник