Испанският шампион "Барселона" оглави класацията на "Форбс" за футболните тимове, които са получили най-много пари от спонсори за миналата година. Каталунците са първи по този показател, като имат приход от 247 милиона долара.

Втори след "Барселона" е "Манчестър юнайтед", който е получил 202 милиона долара, или с 45 по-малко от каталунците. Въпреки това "червените дяволи" са в челото сред футболните клубове по друг показател. "Юнайтед" има най-висока стойност.

Според данните на "Форбс" "Барселона" е и единственият клуб, който има ръст на приходите от спонсори, като той е 15 милиона долара. При "Юнайтед" има отстъпление от 12 милиона долара от предходната година. До голяма степен това се дължи на факта, че "червените дяволи" нямат втори спонсор на ръкавите на фланелките.

"Барселона" пък успя да си гарантира две сериозни сделки от миналата година – японската компания "Ракутен" и "Беко".

След каталунците и "Юнайтед" третото място заема "Реал" (Мадрид) с приходи от спонсори 200 милиона долара. Преди година тимът беше на второто място с 216 млн.

Двата испански клуба са единствените, които се намесват в класацията сред тимовете от английската Висша лига. Топ 8 допълват "Челси" (148 милиона), "Арсенал" (89 млн.), "Ливърпул" (82 млн.), "Манчестър сити" (77 млн.) и "Тотнъм" (74 млн.).

dnevnik.bg