Бразилия взе първа победа на световното първенство след драматичен успех с 2:0 над Коста Рика. Петкратните световни шампиони трябваше да чакат до добавеното време, за да пробият защитата на костариканците, след като попаденията на Филипе Коутиньо и Неймар паднаха след изтичане на редовните 90 минути.

Коутиньо се разписа във втората минута на добавеното време, след като Роберто Фирмино спечели топката във въздуха и халфът нямаше как да пропусне от пет метра. Вторият гол, дело на Неймар, падна в седмата минута на продължението.

Срещу себе си бразилците имаха много добре организиран тим на Коста Рика. Когато защитата се пропукваше, със силни изяви се отчете и вратарят Кейлор Навас.

Четвърт час преди края съдията Бьорн Кайперс първоначално отсъди дузпа за бразилците, но после я отмени, считайки, че Неймар не е бил фаулиран.

След два мача съставът, воден от Тите, има четири точки и направи решителна крачка към класиране на осминафиналите.

Селекционерът на Бразилия Тите направи само една промяна в титулярния си състав, като вместо контузения Данило започна Фагнер. Коста Рика също беше с една промяна от 11-те, които загубиха от Сърбия. Като ляв халфбек започна Браян Овиедо вместо Франсиско Калво.

От самото начало Бразилия взе инициативата и се настани трайно в половината на съперника си. Петкратните световни шампиони използваха главно левия фланг и нападаха чрез Неймар и Марсело. От другата страна обаче много рядко с топката играеше Уилиан, което разбалансира бразилския състав.

Костариканците залагаха на здрава и компактна игра в защита, след което разчитаха на бързи контраатаки, ако успеят да откраднат топката в централната зона на терена. Най-добрата възможност за тима беше в 13-ата минута, когато Кристиан Гамбоа намери Селсо Борхес, но ударът на последния мина встрани от левия стълб.

Бразилия така и не успяваше да влезе в наказателното поле с топката, сблъсквайки се със сгъстената защита на Коста Рика. Футболистите в синьо трябваше да предприемат обходни действия, но те пък убиваха остротата в атаките.

В 26-ата минута бразилците все пак вкараха гол, но той беше отменен заради засада на Габриел Жезуш. Марсело шутира, но топката рикошира в защитник и попадна в Жезуш. Повторенията ясно показаха, че при изстрела на левия защитник, нападателят е зад последния в костариканската отбрана.

Малко след отменения гол Бразилия беше много близо до това да открие. Прекрасно подаване на Коутиньо намери Неймар в наказателното поле, но звездата на бразилците не успя да овладее топката и Навас се намеси.

До края на първата част няколко пъти бразилски играчи излизаха на добри позиции, но последният пас се оказа грешен. Едва в 41-ата минута Бразилия успя да отправи първи точен удар в мача, дело на Марсело. Изстрелът на защитника обаче беше спасен от Навас.

Второто полувреме започна със смяна в бразилския лагер, след като Дъглас Коста смени инертния Уилиан и петкратните световни шампиони заиграха много по-активно. Темпото вече беше много по-високо, а в първите пет минути Навас няколко пъти беше застрашен.

Първо вратарят на Коста Рика имаше късмет, след като Неймар не успя да засече центриране и Навас улови. В 52-ата минута Коутиньо стреля от около 10 метра, но застаналият на голлинията Гамбоа успя да отклони топката и тя излезе в корнер.

Две минути по-късно вратарят на Коста Рика трябваше да се намесва отново след удар на Коутиньо. Халфът на бразилците засече центриране от много трудна позиция, но с върха на пръстите си Навас успя да изчисти.

Натискът на бразилците ставаше все по-силен, но защитата в бяло успяваше да удържи на атаките на южноамериканците. Вместо това Бразилия дори се оголи в защита и за малко не допусна гол, когато нападател на Коста Рика се озова пред вратата, но в последния момент Жоао Миранда притича и изби с глава.

С напредване на времето и треньорът на бразилците Тите погледна по-смело в атака, сменяйки постройката. Той извади един от халфовете си Паулиньо, за да пусне на терена Роберто Фирмино.

В 72-ата минута за пръв път Коста Рика допусна сериозна грешка в защита, след като остави Неймар непокрит с празно пространство към вратата на Навас. Нападателят овладя и опита да вкара много красиво с фалцов удар от около 22 метра, въпреки че около него нямаше играч на костариканците. Изстрелът на Неймар премина встрани от целта.

Малко по-късно и Каземиро стреля с глава след центриране от корнер, но прекалено слабо.

Най-важният момент в мача беше в 79-ата минута, когато Бразилия организира контраатака. Жезуш намери по отличен начин Неймар в наказателното поле, а той залъга Джанкарло Гонсалес и падна. Първоначално реферът Бьорн Кайперс отсъди дузпа, но после прегледа повторение и прецени, че нарушение срещу бразилската звезда няма.

Това още повече изнерви бразилците, които започнаха да спорят постоянно със съдията Кайперс. При всяка ситуация футболистите в синьо имаха претенции към холандеца, което пък доведе до жълти картони на Неймар и Коутиньо.

Всичко отиваше към второ равенство за бразилците, когато резервата Роберто Фирмино се отчете с ключова намеса. Той спечели висока топка в наказателното поле на Коста Рика, а Коутиньо се разписа от пет метра, давайки победата на бразилците - 1:0.

Плеймейкърът на "селесао" беше изпуснат от защитата на Коста Рика и с премерен удар прати топката зад Кейлор Навас.

Вече успокоени след първия гол, бразилците имаха още няколко добри шанса да удвоят аванса си. При първия Фирмино пропусна, стреляйки много неточно от точката на дузпата. Неймар обаче не пропусна в последната минута на продължението и се разписа след подаване на Дъглас Коста.

Попадението на звездата на бразилците беше записано в 96:49 минута, което го направи най-късният гол на световните първенства от 1966 г. досега. Също така с точния си изстрел Неймар вече има 56 гола за Бразилия, като изпревари легендата Ромарио на третото място. Пред Неймар са единствено Пеле (77) и Роналдо (62).

Дневник