С два гола на Ахмед Муса през второто полувреме Нигерия победи Исландия с 2:0 и завърза здраво битката за второто място в група D на световното първенство по футбол в Русия.

Африканците не отправиха нито един удар към вратата на Исландия през първата част на двубоя във Волгоград, но показаха много по-добро лице след почивката и категорично надиграха своя съперник.

Първата победа на Нигерия в турнира гарантира първото място в група D на Хърватия и запази живи надеждите на Аржентина да се класира за осминафиналите.

С двете си победи в първите два мача хърватите вече не могат да бъдат изместени от върха и в осминафиналите ще се изправят срещу втория отбор от група С, в която са Франция, Дания, Австралия и загубилият шансове да продължи Перу.

Нигерия излезе на второ място в група D с три точки, а Исландия и Аржентина имат по една след равенството помежду си в първия двубой.

В последния кръг - на 26 юни - Нигерия среща Аржентина и се нуждае само от точка, за да си гарантира участие в осминафиналите.

Шансовете на аржентинците и исландците минават през задължителни победи. Ако и двата отбора ги постигнат, ще се гледа головата им разлика, за да се определи вторият осминафиналист от тази група. В момента предимството е на страната на европейския тим - 1:3 срещу 1:4 за южноамериканците.

Мачът във Волгоград започна с по-добра игра на исландците. В третата минута Гилфи Сигурдсон изпълни добър пряк свободен удар, но Франсис Узохо спаси. Две минути по-късно исландците организираха добра контраатака, при която отново Сигурдсон получи възможност да стреля. Ударът му от границата на наказателното поле обаче не затрудни 19-годишния вратар на Нигерия.

След активното начало играта се успокои. Исландците се прибраха в своята половина, но нигерийците така и не успяваха да създадат опасност пред вратата на Ханес Тор Халдорсон.

Африканският тим разчиташе изцяло на центрирания по фланговете, които бяха обречени срещу високите бранители на съперника. Исландците чакаха възможности за контраатаки, но извън Сигурдсон нямаше кой да даде точен и навременен пас в последната третина.

Едва в края на полувреме се стигна до някакво раздвижване. Исландците отправиха поредица опасни центрирания. При първите две куп играчи се разминаха за малко с топката, а при третото Йон Дади Бодварсон стреля неточно с глава.

Първото полувреме завърши с осем удара, като всеки един от тях беше на исландски играч. Всичко обаче се промени през втората част. Четири минути след почивката Виктор Моузес напредна по десния фланг и центрира, а Ахмед Муса отбеляза брилянтен гол. Нападателят на "Лестър" овладя топката с първото си докосване, а с второ не остави шансове на вратаря с мощен шут под гредата.


След отбелязването на гола Муса изрита неволно Рагнар Сигурдсон с коляно в главата. В следващите няколко минути играта беше прекъсната, за да бъде оказана медицинска помощ на защитника. Той се завърна в игра, но все пак беше заменен десетина минути по-късно.

Нигерия пое пълен контрол върху мача и започва да обсипва с удари вратата на Исландия. Халдорсон се намеси решително в 57-ата минута, за да спаси рокиширал далечен шут на Ндиди. В 74-ата минута и гредата спаси исландците след шут на Муса.

Няколко секунди и по-късно нигерийците все пак стигнаха до второ попадение. След 60-метров пас по левия фланг Муса надбяга Кари Арнасон, излъга вратаря Халдорсон и спокойно прати топката във вратата.

В последните десетина минути исландците се активизираха и получиха отлична възможност да се върнат в мача. Главният съдия Матю Кугър отсъди дузпа след намеса на системата за видеоповторения, но Сигурдсон не уцели вратата от бялата точка.

Дневник