Швейцария спечели драматична победа на световното първенство, надигравайки Сърбия с 2:1 в Калиниград и направи голяма крачка към класиране на осминафиал. Това беше първият двубой на турнира, в който се стига до обрат, а той дойде с късно попадение на Джердан Шакири.

Двата тима направиха много динамичен мач, в който надмощието се сменяше няколко пъти. През първата част сръбският тим беше по-деен и не успя да се възползва максимално, водейки само с 1:0. След почивката инициативата и по-добрите положения бяха за Швейцария.

Александър Митрович изведе сърбите напред още в петата минута с точен изстрел с глава. В началото на втората част обаче Гранит Джака изравни с красив удар извън наказателното поле. В последната минута от редовното време Шакири донесе успеха на "кръстоносците".

След два мача Швейцария дели първата позиция с Бразилия с по четири точки, като южноамериканците са с по-добра голова разлика – 3:1 срещу 3:2. Трети е Сърбия с победа и равенство.

В последния мач на "Арена откритие" в Москва Сърбия се изправя срещу Бразилия, а в Нижни Новгород швейцарците ще играят с вече отпадналия тим на Коста Рика.

В групата се заформи троен възел, след като и Швейцария, Бразилия и Сърбия имат шансове да се класират на осминафинал.

Единствената промяна, която треньорът на Сърбия Младен Кръстаич предприе преди мача беше включването на Филип Костич, който започна на левия фланг вместо Адем Ляич. Сръбските футболисти започнаха много активно и със самоучвствие след победата си над Коста Рика в предния мач.

Буквално от първата минута "орлите" се настаниха в половината на Швейцария. За сметка на това "кръстоносците" не успяваха да задържат топката.

В четвъртата минута Митрович стреля с глава, но вратарят на Швейцария Ян Зомер се намеси и успя да отрази удара му. Само минута по-късно обаче грешка нямаше.

Неманя Матич се пребори със Стевен Цубер за топката и я подаде на Тадич. Той финтира много хубаво Рикардо Родригез и центрира с левия крак, а на пет метра от вратата за Митрович не беше проблем да се разпише с глава – 1:0.

За нападателя това беше 13-и гол в последните му 15 мача за Сърбия. В този период Митрович успя да се отчете и с две асистенции. Нападателят вече има 18 попадения в 26 срещи за "орлите".

Ранното попадение позволи на Сърбия да се прибере в собствената си половина и да разчита на контраатаки. "Орлите" действаха на по-ниска скорост, без напрежение и чакаха своите моменти. Швейцария имаше по-голямо притежание на топката, но така и не успяваше да стигне в опасна близост до Владимир Стойкович.

Действията на швейцарците се свеждаха до пробиви на Джердан Шакири, но той рядко се справяше в дуелите с Коларов. Когато пък се налагаше опитният капитан на сърбите фаулираше звездата на Швейцария.

Едва в 30-ата минута Швейцария успя да стигне до голово положение, което обаче беше пропуснато от Блерим Джемайли. Гранит Джака намери Сеферович с хубав пас, той пусна хитро към влизащия на скорост Джемайли, но изстрелът на халфа беше спасен от Стойкович.


До края на първото полувреме Сърбия нямаше големи проблеми да задържи аванса си. По-опитните играчи в червено действаха много рационално, не атакуваха масирано и разчитаха на по-ниско темпо, което работеше в тяхна полза.

Две минути преди почивката Сърбия дори можеше да удвои аванса си, след като Душан Тадич стреля много опасно с левия си крак, но топката мина над гредата.

Макар, че имаха само 37% притежание на топката сръбските играчи разчитаха на битка в средата на терена. Те пробягаха и с два километра повече от съперниците си. Единствените проблеми пред Младен Кръстаич бяха лесните картони, които си изкараха важните вътрешни халфове Лука Миливоевич и Неманя Матич.

След слабото първо полувреме очаквано треньорът на Швейцария Петкович извади Харис Сеферович и на върха на атаката беше пуснат Марио Гавранович.

След подновяването на играта "кръстоносците" започнаха да действат в по-предни позиции и успяха да изнесат играта. Те се възползваха от това, че не бяха пресирани рано в половината на Сърбия и това им позволи рано да стигнат до две положения.

В 52-ата минута Шакири се озова на добра позиция в наказателното поле и без да се бави стреля, но ударът му беше блокиран. След кратко разбъркване топката стигна до границата на наказателното поле, където връхлитащият Гранит Джака с топовен изстрел я изпрати в мрежата на Стойчкович.

Халфът на Швейцария стреля без подготовка, а сръбският вратар видя топката в последния момент, като беше хванат и в крачка.

С попадението си Джака се превърна в едва третият швейцарски футболист, който вкарва на две поредни световни първенства, след като преди четири години срещу Франция (2:5). Другите, които са постигали това са Андре Абеглен (1934 и 1938 г.) и Жак Фатон (1950 и 1954 г.). Джака е първият от 64 години.

Пет от всички десет гола на Джака с екипа на Швейцария пък са с удари извън наказателното поле.

След изравнителния гол и двата отбора започнаха да действат много по-предпазливо. Швейцарците се дръпнаха в собствената си половина, като този резултат им вършеше работа.

Отборът на Сърбия държеше повече топката, но разчиташе на постепенни атаки, които по никакъв начин не застрашаваха Ян Зомер и вратата му. Единственов в 64-ата минута Митрович се озова в наказателното поле, но след сблъсък с двама швейцарци, беше маркирано нарушение извършено от тарана.

За последния четвърт час от мача швейцарците смениха постройката си, като на терена се появи Бреел Емболо. Младият нападател заигра на крилото, а Шакири, който беше обезвреден от Коларов се премести на върха, редом до Гавранович.

В края на мача се играеше основно пред вратата на Владимир Стойкович, който имаше много работа. Първо Марио Гавранович изскочи очи в очи с вратаря, но беше спрян заради засада. Малко по-късно резервата Емболо също беше изведен на добра позиция и стреля, но този път Стойкович показа качествата си и се намеси. В 84-ата минута отново Гавранович имаше възможност, но не се възползва.

Голът на стадиона в Калининград обаче се печеше, като накрая и двата тима се устремиха да бележат. В крайна сметка грешка на сръбските защитници позволи на Шакири да се разпише в последната минута от редовното врeме, с което донесе победата на Швейцария.

Ходът с изместването на Шакири даде резултат, като той се оказа сам на централната линия, в момент, когато сръбските играчи се бяха устремили да нападат. Гавранович го намери с пас, извеждайки съотборника си сам срещу Душко Тошич.

Шакири го надбяга без проблем и с удар по тревата с левия крак преодоля Стойкович – 2:1. Подобно на Джака, Шакири също успя да се разпише на второ поредно световно първенство.

Швейцарският отбор затвърди добрата си форма, след като има само една загуба в последните си 23 мача. "Кръстоносците" завършиха с 20 удара, от които пет бяха в очертанията на вратата. Макар че избягаха с четири километра по-малко от сръбските футболисти (112 срещу 116 км) швейцарците стигнаха до успеха след много ефективна игра.

Дневник