Пилотите от Формула 1 поискаха Международната автомобилна асоциация (ФИА) да направи промени по пистата "Пол Рикар" преди неделното състезание за Гран при на Франция. Това се случи в петъчния брифинг на пилотите с техническия делегат на ФИА Чарли Уайтинг.

Желанието на пилотите е да бъде премахнат шиканът на обратната права "Мистрал", която е дълга 1.8 километра. Шиканът беше поставен в края на 80-те години след няколко тежки катастрофи. Дългата права натоварва много болидите, а следващият завой се взима без докосване на спирачката.

Брендън Хартли от "Торо росо" е карал с прототип на "Порше" от LMP1 на пистата без шикан и е на мнение, че това ще направи състезанието по-интересно.

"Може да има повече изпреварвания на тази дълга права. Състезавал съм се и съм тествал на такава конфигурация", каза Хартли.

По всяка вероятност обаче пистата няма да бъде променяна заради малкото време между петъчните свободни тренировки и натоварената съботна програма. Пилотите имат трета свободна тренировка и квалификация, а освен това има и съпътстващи серии. Освен това пистата е хомологирана от ФИА и по правилник трябва да остане с една и съща конфигурация през целия състезателен уикенд.

"Мисля, че от ФИА трябва да вземат за пример Баку, където пистата е много трудна и кара пилотите да грешат. Така се получава повече шоу за публиката и изпреварвания", каза Серхио Перес от "Форс Индия".

В петъчните свободни тренировки най-бърз беше световният шампион Люис Хамилтън. След тях обаче много пилоти се оплакаха от липса на сцепление и променливи условия по цялото трасе. Според Даниел Рикардо и Нико Хюлкенберг обаче всичко ще бъде по-добре за събота и неделя, с натрупване на повече количество каучук.

Формула 1 се завръща във Франция след 10-годишна пауза, а пистата "Пол Рикар" е домакин за пръв път от 1990 г. Между 1991 и 2008 г. състезанията бяха на "Мани-кур".

Квалификацията за Гран при на Франция е днес в 17 часа.

dnevnik.bg